1

10 manieren om te ontspannen na een lange werkdag

ontspannen na een lange werkdag

Sinds ik vier dagen in de week werk, kan ik niet meer op elk moment van de dag doen waar ik zin in heb. Des te meer voldoening haal ik uit de avonden na een dag werken, waarbij ik het heerlijk vind om te relaxen en weinig productiefs te doen. Daar kan ik nu echt nog meer dan voorheen van genieten! Lekker ontspannen na een lange werkdag vind ik dan ook belangrijk, want zo laad ik mezelf weer ietwat op.

De eerste paar werkweken had ik er nog wel eens moeite mee om mijn werk niet mee naar huis te nemen. Dan dacht ik er thuis ook regelmatig aan, terwijl ik toch wel groot voorstander ben van je werk op je werk te laten, en je eigen dingen te doen als je niet op je werk bent. Werk en privé gescheiden houden, zeg maar. Nu lukt dat meestal gelukkig wel aardig.

Misschien ervaar jij dat ook af en toe, dat je ’s avonds thuis op de bank zit, maar je in je hoofd bezig bent met je werk. Niet doen! Het leren loslaten van je werk op de momenten die voor jezelf zijn, zijn echt belangrijk. Zo laad je je ook weer op voor een nieuwe dag. Om je een beetje op weg te helpen, geef ik je vandaag 10 manieren om te ontspannen na een lange werkdag. Laat je werk thuis los, want dat werk ligt er morgen ook echt nog wel!

Trek comfortabele kleren aan

Hier begint het allemaal mee! Trek je ‘normale’ kleren uit en ga voor iets comfortabels. Zo word je meteen uit die werksferen gehaald en vertel je jezelf onbewust dat het oké is om nu met andere dingen bezig te zijn.

Maak je favoriete maaltijd klaar

Hoewel ik hier niet altijd zin in heb na het werken, vind ik het vaak toch ontspannend om in de keuken te staan. Als er dan ook nog eens iets heel lekkers in het vooruitzicht wacht, dan word ik daar helemaal blij van. Ga dus de keuken in en maak iets klaar waar je naar uitkijkt, dat helpt mee aan een goede afsluiting van je dag.

Kijk een simpele film

Films of series kijken ’s avonds is sowieso fijn, maar als ik moe ben, heb ik niet echt zin meer om na te moeten denken over een moeilijk plot. Geef mij dan maar iets simpels! Een film zoals bijvoorbeeld Mean Girls doet het altijd goed. Verstand op 0, niet nadenken en gewoon kijken. Hier vind je wat inspiratie voor films over reizen, en hier kun je zien wat mijn favoriete Netflix series zijn. Misschien zit er nog iets voor je tussen!

Beweeg

Ha, oké, goeie grap dat ik deze ertussen zet, want het laatste waar ik na een werkdag zin in heb, is om nog te gaan sporten. En ik ben vast niet de enige. Ik heb het echt wel eens gedaan en eerlijk is eerlijk, je hoofd raakt er leeg door en ontspannend is het ook wel op de één of andere manier. Je moet jezelf er alleen even toe zetten… Je kan natuurlijk ook een halfuurtje gaan wandelen, telt ook mee.

Doe een dutje

Als je echt moe bent, kun je altijd even een dutje doen na het eten. Als je bang bent dat je te lang slaapt, zet dan je wekker voor bijvoorbeeld over een halfuur. Dan heb je toch even geslapen en ben je weer opgeladen voor de avond.

slapende kat

Krijg een massage

Moet er wel iemand zijn die je een massage kan geven natuurlijk. Maar wat werkt nou meer ontspannend dan een heerlijke massage. Laat al die stressknopen in je lichaam weggewerkt worden!

Ga creatief bezig zijn

Pak die ene hobby weer op die je al tijden niet hebt uitgeoefend! Ga kleuren, tekenen, schrijven, knutselen, do-it-yourselven, of wat dan ook. Als je zo’n creatief projectje hebt, dan ben je maar zo een paar uur gefocust op hetgeen waar je mee bezig bent, waardoor je alle andere zaken vergeet. Uiteindelijk is het ook goed dat je ‘alle andere zaken’ even vergeet (zoals je werk), want daardoor kijk je later vaak weer met een frisse blik naar dingen. En hierbij ontwikkel je ook nog eens andere talenten van jezelf.

hobby schilderen

Ruim op

Net zoals sporten is dit meestal ook iets waar je met moeite aan begint: opruimen. Als je eenmaal bezig bent, valt het dan wel weer mee. Voor je het weet heb je op een avond een hele kamer schoongemaakt en uitgepluisd. Werkt uiteindelijk best een beetje therapeutisch en je krijgt er nog een schoon huis van ook. Win-win!

Luister naar relaxte muziek

Een simpele tip, maar altijd effectief als je wilt ontspannen na een lange werkdag: luister naar je favoriete (relaxte) muziek. Muziek doet veel voor je gemoedstoestand en als je een paar nummers lang echt kunt bezig zijn met de muziek, raak je echt ontspannen.

Douche lekker uitgebreid

Misschien wordt niet iedereen hier even blij van, maar voor sommige mensen werkt het heel goed om zo tot rust te komen. Ga lekker onder de douche staan, neem de tijd en verzorg jezelf van top tot teen. Smeer je favoriete lotion over jezelf als je uit de douche komt, trek een schone pyjama aan en ga slapen in een schoon bed. Je voelt je dan heerlijk schoon en je slaapt geheid als een engeltje!

Zelf vind ik het vooral heerlijk om een serie te kijken of een boekje te lezen. Wat ik wel echt weer meer wil gaan doen, ook na een dag gewerkt te hebben? Bewegen! Of ik nou naar de sportschool ga of een stuk gaat wandelen, dat werkt uiteindelijk heel ontspannend. Moet ik mezelf er alleen toe zetten… Een goed doel om na te gaan streven!

yoga

Wat doe jij om te ontspannen na een lange werkdag? Misschien heb je wel een gekke gewoonte die voor jou juist heel ontspannend werkt… Laat het me weten in een reactie!

Lees hier over waarom het soms echt belangrijk is om tijd voor jezelf te nemen zonder je schuldig te voelen.

Dit vind je vast ook leuk

1 reactie

  • Beantwoord
    Mariska
    11 juni 2017 at 10:13

    Eten en een dutje doen zijn mijn favorieten!

  • Laat een reactie achter