6

26 dingen die ik leerde in 26 jaar tijd

dingen die ik leerde

Laatst bedacht ik me dat ik al 26 ben en dat dat best oud is (voor mijn gevoel dan). Ook bedacht ik me dat ik 5 tot 10 jaar geleden verwachtte dat ik het op deze leeftijd al wel helemaal voor elkaar zou hebben. Guess what? Niet dus.

Maar weet je wat? Ik denk dat ik toch al wel het één en ander heb geleerd over mijzelf gedurende mijn tijd op deze aardbol. Ik heb mijn eigen ideeën en visies opgebouwd en probeer vast te houden aan mijn normen en waarden. Ik bekijk de wereld door mijn eigen bril.

Die bril van mij wil ik vandaag even op jouw neus zetten. Daarom vertel ik je vandaag over de 26 dingen die ik leerde in 26 jaar tijd.

1. Niet alles hoeft perfect te zijn

Niet alles kan perfect zijn. En dat is prima. Het scheelt zo veel tijd, energie en stress als je soms tevreden bent met iets dat je goed maar niet persé perfect gedaan hebt. Vaak valt het anderen niet eens op dat het nog beter had gekund!

2. Koriander is het smerigste op aarde

Maar echt. Blijf ermee uit m’n buurt.

3. Hard werken en goede inzet lonen

Ook al zit het soms even tegen, gewoon door blijven gaan. Als je vol houdt, loont het echt.

4. Het is niet belangrijk dat niet iedereen jou leuk vindt

Vroeger zat ik er echt mee, als ik merkte dat iemand mij niet leuk vond. Of ik baalde, omdat ik niet goed mengde met de populaire kinderen op de basisschool. Nu denk ik vooral: wat kan mij dat schelen? Mijn gevoel moet niet afhangen van anderen. Als iemand mij niet leuk vind, pech, maar het leven gaat verder en er zijn genoeg mensen die me wel waarderen zoals ik ben. Plus, waarom zou ik om willen gaan met zulke mensen?

5. Fouten maken is oké

Het is niet altijd leuk, maar je leert meer van je fouten dan van je successen. Je kunt niet altijd alles meteen goed doen en door het een (paar) keer fout te doen, leer je steeds beter te worden.

6. Je kunt dingen anders aanpakken dan zoals het van jou verwacht wordt

Verwachtingen. Het is iets waar ik de laatste 2 jaar steeds meer over ben gaan nadenken. Verwachtingen van jezelf, van jouw vrienden of familie, en van de maatschappij. Er wordt van jou verwacht dat je bepaalde dingen doet en bepaalde patronen volgt (school > studie > werk > relatie > huisje, boompje, beestje, etc.), maar wie zegt dat dit de manier van leven is? Als jij het anders wilt doen, dan kan dat gewoon, en dan moet je je zo min mogelijk aantrekken van wat anderen daarvan vinden.

7. Aan alles komt een einde

Helaas aan de leuke dingen, maar gelukkig ook aan de slechte dingen. Vooral dat laatste vind ik goed om altijd in mijn achterhoofd te houden.

8. Het is niet erg als je niet weet wat je wilt

Toen ik 10, 16 of 20 was, dacht ik dat ik nu alles wel voor elkaar zou hebben. Dat ik precies zou weten welke richting mijn leven zou nemen en dat ik precies wist hoe mijn toekomst eruit zou zien. Boy, was I wrong. Hoewel dingen wel duidelijk zijn dan 5-10 jaar geleden, tast ik nog steeds best wel in het duister. Maar dat is oké, zo blijf ik nadenken over wat ik wel en niet wil.

9. Druk zijn bestaat niet, je kunt altijd tijd vrij maken

Als je iets echt graag wilt, dan kun je hier altijd tijd voor vrijmaken.

10. Vertrouw niet blind op de media

De media is ook maar een perspectief, een medium dat volgers wil creëren, dat winst wil maken en aandacht wil trekken. Dat gaat niet altijd objectief en lang niet altijd wordt het hele verhaal verteld. Ik heb geleerd niet blind op de media te vertrouwen, maar hier kritisch te naar kijken en zelf te blijven nadenken. Er zitten vaak meer kanten aan iets dan dat je hoort, leest of ziet.

11. Maak je eigen keuzes, wat anderen er ook van zeggen

Dit heeft een beetje met punt 6 te maken, dat je niet hoeft te doen wat er van je verwacht wordt. Ga op je eigen gevoel af en maak je eigen beslissingen.

12. Alles wat aaibaar is, moet geaaid worden

Sorry, ik houd nou eenmaal van puppy’s en katjes en alles dat ik kan aaien.

13. Iets wat niet leuk is, moet je leuk maken

Iedereen moet wel eens iets doen dat niet leuk is. Maar weet je wat? Je kunt een vervelend klusje altijd leuk maken! Een simpel voorbeeld: de muziek lekker hard aan doen tijdens het huishouden. De wc schoon maken zal nooit leuk zijn, maar je kunt het wel minder vervelend maken.

14. Als je iets eng vindt, moet je het juist doen

Negen van de tien keer merk je hierdoor dat je meer kunt dan je zelf wist. Dat grenzen verleggen geeft zelfvertrouwen!

15. Als je een berg beklimt, word je altijd beloond

Letterlijk en figuurlijk.

16. Ervaringen zijn belangrijker dan spullen

Tijdens onze roadtrip door Nieuw-Zeeland, merkte ik dat spullen niet belangrijk zijn. We leven in een tijd dat alles een muisklik van ons verwijderd is, en tuurlijk, dat is soms best wel fijn. Maar als het erop aan komt, heb je het niet nodig. Spullen vergeet je uiteindelijk, ervaringen niet.

17. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden

Er is niet één juiste manier om iets te doen. Als iemand je zegt dat manier a de goede is, maar jij voelt je prettiger bij manier b, volg dan je gevoel.

18. Je kunt je leven indelen zoals jij dat voor je ziet

Waar een wil is, is een weg! Wil jij in een hutje op de hei leven? Dan kan dat heus wel, als je er maar echt voor gaat.

19. Probeer altijd iets een tijdje uit voordat je het opgeeft

Sommige dingen kosten nou eenmaal tijd, oefeningen baart kunst… Alle clichés kloppen.

20. Vertel mensen dat je van ze houdt

Nog zo’n cliché. Vertel aan de mensen van wie je houdt, dat ze belangrijk voor je zijn. Misschien lijkt dat onzin, maar als je het niet doet krijg je er later misschien spijt van. Het is goed als ze dit weten en je maakt er vast mensen blij mee.

21. Praat over moeilijke dingen, ook al is dat soms lastig

Het is soms moeilijk en niet echt leuk om over lastige situaties of gevoelens te praten, maar als je het er eenmaal over hebt gehad dan lucht het enorm op.

22. Andere meningen en ideeën zijn niet persé slecht

Zolang het maar ergens op gebaseerd is en goed onderbouwd is, dan is er niets mis met een andere mening of een ander idee. Soms kan het zelfs jouw eigen mening of idee verrijken! Luister altijd goed naar een ander.

23. Perceptie is alles

Dit heeft te maken met het vorige punt en punt 10, dat je niet zomaar op alles moet vertrouwen wat de media zegt. Perceptie is namelijk alles, en ieders perceptie is verschillend. Dat betekent niet dat dat verkeerd is. Het is goed om niet in je eigen blikveld te blijven hangen, maar om ook de visies van een ander mee te nemen.

24. Houd contact met mensen die er toe doen

Dat hoeft niet dagelijks of wekelijks te zijn, maar goede vrienden zijn belangrijk en verdienen jouw aandacht.

25. Je mag nee zeggen

Soms is het goed voor je om nee te zeggen! Bepaal wat belangrijk is voor jou en leer nee te durven zeggen wanneer je geen tijd of zin hebt in iets. Denk af en toe aan jezelf.

26. Thuis is geen plek: het kan van alles zijn

Dit kan voor iedereen verschillen, maar voor mij is thuis geen huis. Het is geen plek. In dat opzicht voel ik me net zo goed in een camper onder de sterrenhemel dan in mijn woonplaats. Ik voel me vooral thuis wanneer ik bij bepaalde mensen ben, of wanneer ik de dingen kan doen waar ik gelukkig van word. Word je al misselijk van deze zoetsappigheid?

Wat is het belangrijkste dat jij in je leven geleerd hebt?

Misschien vind je het ook wel leuk om te lezen over waarom je soms echt wat liever moet zijn voor jezelf!

Dit vind je vast ook leuk

6 Reacties

 • Beantwoord
  Narelle | wegvanhetnoorden.nl
  22 mei 2017 at 09:30

  Wat een leuke en mooie lijst! Herkenbaar ook. Behalve de koriander dan, love it hahaha ;)

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   25 mei 2017 at 19:33

   Als je van een zeepsmaak in je mond houdt, is koriander vast heel lekker ;) haha bah

 • Beantwoord
  Manon
  22 mei 2017 at 11:11

  Haha ja koriander, bah net zeepsop! Op heel veel vlakken met je eens, het belangrijkste wat ik heb geleerd is, durf nee te zeggen en maak het jezelf niet te moeilijk!

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   25 mei 2017 at 19:33

   Ja echt he! Bahhhh…. En inderdaad, je moet het jezelf nooit moeilijker maken dan nodig is!

 • Beantwoord
  Juliette
  22 mei 2017 at 14:30

  Naar nr 9 en 24 probeer ik echt te leven, zó mee eens! En nr 12 is nou eenmaal zo #alpacalovers

 • Laat een reactie achter