14

5x bizarre dingen die Chinezen doen

Plein van de hemelse vrede, China

In 2011 ging ik met een vriendin voor 5 weken backpacken in China. Waarom we voor China kozen? Nou, het is groot en er is veel te zien, en het is er vooral anders. Dat hebben we geweten ook. In de 5 weken dat ik door China rondtrok, heb ik een haat/liefde verhouding ontwikkeld met het land. Dit heeft veel te maken gehad met de mensen en de cultuur. Hoewel de mensen ontzettend lief zijn, hebben ze ook zo hun gewoontes en trekjes die wij maar moeilijk konden begrijpen. Op de momenten zelf waren deze Chinese gewoontes vaak erg frustrerend, maar achteraf gaven ze leuke verhalen en konden we er allebei wel weer om lachen. Ik zet de vijf meest bizarre dingen voor je op een rijtje.

1. Poepbroeken

Poepbroeken. Dit is niet iets wat Chinezen doen, maar wel iets dat in mijn geheugen gegrift staat. Iets typisch Chinees, dat best bizar is. Vaak is er geen geld voor luiers, dus krijgen de jonge kinderen een broekje aan met een gat erin. Je raadt het misschien al wel: de behoeften worden vervolgens gewoon door dat gat gedaan. De kleine en de grote behoefte. Op straat. O ja, niet alleen op straat trouwens. Tijdens een busreis van 13 uur zat er schuin achter ons een moeder met een baby die zo’n poepbroek aanhad. Tijdens de reis heeft de baby meerdere malen in het gangpad geplast en een keer gepoept. Echt waar, dit is geen grap. Uiteraard waren wij not amused, maar de moeder leek er gelukkig best wel trots op te zijn.

2. Rochelen

Aan het geluid van luide rochels moet je maar gewend raken wanneer je in China bent. Er gaat geen uur voorbij of één of andere Chinees rochelt met al zijn energie en haalt hiermee het beste uit zichzelf naar boven. De hele ziel en zaligheid komt terecht in die ene rochel. Het komt letterlijk vanuit de tenen. Vervolgens komt ‘het’ op straat terecht, waarnaar de maker vol trots bekijkt wat het geworden is. Hoe groot is het? Welke vorm heeft het? Welke kleur is het? Ja, er wordt van alles geproduceerd in China, maar rochels nog wel het meeste.

3. Foto’s maken

Als blanke persoon val je wel op in China, daar hoef je je geen zorgen over te maken. Je bent dan al een attractie op zich. Wij liepen er vervolgens als twee blanke meisjes rond. Helemaal een trekpleister! Gevraagd en ongevraagd, te pas en te onpas, werden er dan ook foto’s van ons gemaakt. In het begin konden we hier nog wel om lachen. Na een paar weken werd het toch best wel irritant wanneer een Chinees ineens ‘stiekem’ een telefoon voor je hoofd hield en erop los klikte. Op het hoogste uitkijkpunt ter wereld, in Shanghai, waren wij vaak interessanter dan het prachtige uitzicht, bizar! Toch is het ook wel weer goed voor je ego, wanneer jij op je lelijkst een berg beklimt en mensen nog steeds vol bewondering een foto van je maken. Het celebrity-gevoel is hoog. Ik ben nog steeds benieuwd bij hoeveel Chinezen we nu in een fotolijst in de huiskamer hangen.

Op de foto met Chinezen
Hier werd nog netjes om een foto gevraagd.

4. Je wegsturen

Tja, wat zal ik hier eens over zeggen. Chinezen houden van blanke mensen, dat is misschien wel duidelijk geworden uit punt 3 van dit artikel. Maar dat betekent niet dat je als buitenlander overal op handen gedragen wordt. Wij waren er in de zomervakantie, wat al niet het beste idee ooit was. De Chinezen gaan dan massaal op reis in eigen land, waardoor treinkaartjes moeilijk te verkrijgen zijn. De treinkaartjes die er nog zijn, verkopen ze liever aan landgenoten dan aan gekke buitenlanders. Na twee uur in de rij gestaan te hebben voor treinkaartjes, in 35 graden, werd ons doodleuk vertelt dat er geen kaartjes meer waren en dat we weg moesten: “No tickets, go away!” Een lieve Chinese dame die ons wel wou helpen, kon met het grootste gemak kaartjes krijgen. En dit gebeurde wel vaker. Je krijgt vaak een ‘nee’ te horen, die gewoon gelogen is. Wij konden dan even lekker tegen elkaar hierover razen, en daarna weer door.

5. Voordringen

Voordringen, daar hebben de Chinezen een handje van. In de rij voor de kassa, op de roltrap naar de metro, bij de rij voor een attractie… Werkelijk overal schuift er wel zo’n klein persoontje voor je langs. Als het drie seconden tijdswinst oplevert, dan is het de moeite waard. Het zal je ook verbazen hoe sterk de meest ranke vrouwtjes zijn! Alsof ze hun hele leven lang aan de gewichten in de sportschool hebben gehangen. Ze duwen je dan ook zonder pardon opzij. Na een tijdje raakten wij hier aan gewend en duwden we vrolijk mee. Niemand die ons raar aankeek.

Chinezen die voordringen in de rij
Lekker voordringen, dan ben je er tenminste sneller dan die ander.

China is nog steeds één van de vreemdste landen waar ik ooit geweest ben. Hoewel deze punten negatief lijken, zijn ze dat echt niet. Natuurlijk was het niet altijd even leuk, maar dat hoort erbij. Dat maakt het land zoals het is, waardoor het zo speciaal is, en ook zeker waardoor het absoluut de moeite waard is om erheen te gaan. De mensen zijn soms een beetje gek – naar onze maatstaven – maar ze zijn ook heel erg lief. Die mevrouw bijvoorbeeld uit punt 4, die onze treinkaartjes kocht, nam ons naderhand heerlijk mee uit eten, wat supergezellig was! Laat deze punten je dus zeker niet afschrikken van een toekomstige reis naar dit enorm grote en diverse land.

Welke bizarre gewoonten/eigenschappen van de bevolking ben jij wel eens tegengekomen op reis?

Dit vind je vast ook leuk

14 Reacties

 • Beantwoord
  Yvon
  2 augustus 2015 at 11:43

  Herkenbaar hoor!
  En alles wat in 2011 gebeurde, gebeurt nu, in 2015, ook nog steeds. Heb er dagelijks mee te maken en hoewel ik er aan gewend ben, blijft het af en toe héél irritant!

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   2 augustus 2015 at 11:53

   Gelukkig is het herkenbaar! Ik hoopte al dat ik niet de enige was waarbij dit allemaal opviel haha ;) De irritatie was er wel vaak ja, maar achteraf altijd om kunnen lachen gelukkig. Woon/reis je in China, dat je er dagelijks mee te maken hebt? Ben benieuwd, ga eens op je site kijken :)

 • Beantwoord
  Shifra
  2 augustus 2015 at 11:59

  Bizar hè! Wat daar allemaal gebeurd! Mijn oudste broer woont al veel jaar in China, en als ik dat allemaal hoor.. Rekening houdend met alle positieve, leuke dingen… ik zou er écht niet willen wonen.

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   2 augustus 2015 at 13:54

   Ja echt heel bizar soms! Ik snap wat je bedoelt, hoe leuk het land ook is, ik zou er ook niet graag willen wonen.

 • Beantwoord
  Amanda - MindandBeauty.nl
  2 augustus 2015 at 15:35

  Hahaha, wat een leuk artikel! Ik heb in een deuk gelegen :’) Gaaf dat je daar geweest bent zeg. Zou er zelf ook wel een keer naartoe willen gaan! :)

 • Beantwoord
  Laura
  2 augustus 2015 at 17:11

  Haha dit klopt gewoon helemaal! Mijn vriend en ik zaten in de metro en twee chinezen waren aan het doen of ze een selfie maakten… Ging de flits aan onze kant af, haha. Mijn vriend is met zijn twee meter nog eens éxtra interessant dus er waren ook veel meisjes die mij gewoon aan de kant duwden om met hem op de foto te gaan. Of ze duwden hun fotocamera in mijn hand. Ik kon er wel om lachen!

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   2 augustus 2015 at 22:27

   Haha ja ik zie het al helemaal voor me! Wij zagen ook wel eens een hele lange westerling, die waren denk ik wel een uur zoet met op de foto gaan. Zolang je er een beetje om kunt blijven lachen, is het allemaal nog wel te doen gelukkig ;)

 • Beantwoord
  Jessica
  13 augustus 2015 at 12:39

  Haha zo herkenbaar! Ik schrok me ook een ongeluk toen een van die kinderen met zo’n poepbroek gewoon naast me in het treinstation ging poepen.. :’) En die haat-liefdeverhouding met China trouwens ook. Ik ben er nu twee keer geweest en ik weet nog steeds niet precies wat ik van het land en de mensen moet vinden ;p

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   26 augustus 2015 at 11:52

   Ja dat is echt schrikken, whaha. In Sri Lanka waren er ook superveel Chinezen en ik vind het nog steeds niet de leukste mensen. Zelfs buiten China hebben ze nog veel van die rare gewoontes… Dus tja, mijn haat-liefdeverhouding houdt nog steeds stand.

 • Beantwoord
  Nathalie
  17 augustus 2015 at 14:28

  Oh my! Ik had nog nooit gehoord van de poepbroek! Hoe hebben jullie de rest van de rit overleefd?! Ik heb in Peru gehad dat mensen moesten overgeven in het gangpad. Maar goed, dat kwam meer door de rit dan dat het een gewoonte is ;)

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   26 augustus 2015 at 11:48

   Ja die poepbroeken, daar heb ik een soort van trauma aan overgehouden haha! Je hebt helaas niet zoveel keus, dus je zit het dan maar uit in zo’n bus. Dat overgeven lijkt me ook verschrikkelijk hoor! Ik kan echt niet tegen kots, dus ik denk dat ik ook spontaan zou gaan overgeven.

 • Beantwoord
  Marcella
  29 augustus 2015 at 14:38

  Ik las bij Yvon al eens over die poepbroek. Maar bah, om dat naast je te hebben in de bus… En dan de poep en plas gewoon op de grond. Daar moeten we hier in keurig-Nederland toch écht niet aan denken, haha. Wel heulll smerig ook. Dat voordringen klinkt ook wel raar trouwens. Ik kan me voorstellen dat je een haat-liefde-verhouding met China hebt. Toch wil ik er wel graag een keer naartoe!

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   31 augustus 2015 at 09:06

   Ja echt heel smerig is dat! Chinezen zijn gewoon echt een beetje… apart. Maar China is natuurlijk zeker het bezoeken waard ondanks dat ;)

  Laat een reactie achter