5

5x doen in Nieuw-Zeeland – de Zuidereiland editie

Vorige week schreef ik al over 5 fantastische dingen die je kunt doen en beleven op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Gelukkig beschikt Nieuw-Zeeland niet over één, maar over twee fantastische eilanden die allebei gezegend zijn met de mooiste natuur die moeder aarde ter beschikking heeft. Alsof Nieuw-Zeeland het pronkstuk van de wereld is. Maar good for us: zo is er alleen maar meer om van te genieten! Met dit keer 5 geweldige dingen om te doen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.

Voor de Noordereiland editie klik je hier.
Voor onze route van 2 maanden door Nieuw-Zeeland klik je hier.

Dit zijn de 5 dingen die er voor mij uitsprongen tijdens onze reis over het Zuidereiland. Hoewel het niet altijd rozengeur en maneschijn was (spoiler-alert: uit moeheid en wanhoop bijna van een berg afspringen is niet één van mijn meest glorierijke reisdagen), hebben deze plekken definitief een plek in mijn hart bemachtigd.

Ga kajakken in Abel Tasman National Park

Ik en kajakken… Als je me een beetje kent, weet je dat ik echt een ontzettende hekel heb aan water en alle watergerelateerde activiteiten die daarbij horen. Kajakken is nou dus niet bepaald iets dat in mijn comfort zone ligt. Maar oh oh, wat had ik vaak gehoord dat je Abel Tasman National Park eigenlijk ook vanaf het water moet zien… Dus we hakten de knoop door (want hoe vaak ben je nou in Nieuw-Zeeland?!) en besloten een kajak te huren.

En wat was dat de moeite en ellende waard! Ondanks de fikse wind en regenbui die kwam opzetten, hebben we ruim 3 uur lang op de open zee kunnen kajakken en op verlaten witte strandjes kunnen stoppen wanneer we wilden. Na die tijd stonden we weer met beide benen veilig op de grond en besloten we terug te lopen om zo dit idyllische park van alle kanten gezien te hebben. Als je in Nieuw-Zeeland bent, moet je het relatief kleine Abel Tasman Park absoluut niet overslaan!

Kajakken in Abel Tasman National Park, Nieuw-Zeeland

Spot wilde zeehonden op Wharariki Beach

Wharariki Beach ligt vlakbij het meest noordelijke punt van het Zuidereiland en het is niet zo heel gemakkelijk om te bereiken. Je moet er een behoorlijke omweg voor maken en een aantal gravelroads voor trotseren, maar je krijgt er wel en bijzonder stukje Nieuw-Zeeland voor terug.

Verwacht geen picture perfect wit zandstrand aan azuurblauw zeewater wanneer je naar Wharariki Beach gaat. Nee, je krijgt een ruige kustlijn met duinen en bakken vol wind. Maar juist dat maakt het strand voor mij zo bijzonder. Wat mij daarnaast stiekem zo blij als een kind maakte: wilde zeehonden die voor je voeten liggen te spelen. Om te smelten.

Zeehonden op Wharariki Beach, Nieuw-Zeeland

Beklim een heuse berg: de Avalanche Peak

Had me verteld dat ik eenmaal in Nieuw-Zeeland een echte berg zou beklimmen en ik had je keihard uitgelachen. Maar na twee maanden heb ik tot mijn eigen verbazing meerdere bergen beklommen. En ik vond het nog leuk ook (meestal dan).

Het beklimmen van de Avalanche Peak in Arthur’s Pass heeft op mij de meeste indruk achtergelaten. Het was technisch gezien de moeilijkste klim die ik deed, maar de uitzichten… wow, hoe cliché het ook is, die uitzichten maken alle moeite en pijn en frustratie meer dan goed. Overal om je heen besneeuwde bergtoppen, waar je ook kijkt. Kea papegaaien die je brutaal achterna lopen. Een paar verdwaalde wandelaars waarmee je een soort instant bonding voelt… Geloof me, door de fysieke uitputting, de opkomende blaren en de vermoeidheid was ik soms in staat om van die berg af te springen. Maar eenmaal op de top was ik in staat om in huilen uit te barsten, omdat ik zelden zo iets moois heb mogen aanschouwen en zo’n trots gevoel heb mogen hebben. Beklim dus in godsnaam de berg!

Avalanche Peak

Laat je verbazen door Doubtful Sound

De Sounds in Nieuw-Zeeland zijn net zoals de fjorden in Noorwegen. Moet je je voorstellen dat je daar doorheen kunt varen… Je voelt je dan zó nietig en klein tussen al dat natuurgeweld. Je kunt ervoor kiezen het kleinere Milford Sound te bezoeken (dit kun je sneller doen, maar is wel veel meer toeristisch) of je kunt ervoor kiezen het enorm grote Doubtful Sound te bezoeken. Wij kozen voor die laatste omdat je hier niet achter de hordes toeristen aanvaart en voor ons was dat de perfecte keuze. Als je tijd – en geld – hebt zeker doen: een overnight cruise, om nog meer te kunnen zien en nog meer te kunnen genieten.

Doubtful Sound Nieuw-Zeeland

Rijd via Lake Pukaki helemaal naar Mount Cook toe

Wat mij betreft is het één van de mooiste wegen in Nieuw-Zeeland die je kunt rijden, misschien wel één van de mooiste wegen van de wereld: via het zuiden van Lake Pukaki rijd je via de westkant helemaal omhoog richting de hoogste berg van Nieuw-Zeeland, Mount Cook. Bij letterlijk elke bocht doemt het bizar blauwe meer op aan de ene kant, terwijl je voor je constant enorme bergen ziet. Mooier ga je het niet krijgen! Daarna kun je natuurlijk gaan genieten van de pracht en praal van die machtige Mount Cook.

Lake Pukaki Mount Cook Nieuw-Zeeland

Er is zo veel te zien en te doen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, en het zal je keer op keer versteld doen laten staan. Niet te geloven dat de natuur zo mooi en indrukwekkend kan zijn…

Wat lijkt jou het leukste om te doen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland? Of ben je er wel eens geweest en heb jij andere favorieten? Ik ben benieuwd!

Doen in Nieuw-Zeeland: de Zuidereiland editie

Dit vind je vast ook leuk

5 Reacties

 • Beantwoord
  Juliette
  23 januari 2017 at 10:53

  Arrhhh ik krijg alweer helemaal heimwee! Mooi rijtje! Als ik er nog wat persoonlijke favorietjes aan toe mag voegen:

  – Maak een meerdaagse wandeltocht. Of je nou in een tentje of hut overnacht: het gaf ons het ultieme gevoel van even helemaal weg van de wereld zijn. Het is een gaaf gevoel om op een plek te zijn waar je alleen te voet kunt komen.
  – Geniet van de prachtige bergpassen die het oosten en westen van het Zuidereiland met elkaar verbinden. Zowel de Lewis Pass (idyllisch, glooiend, met prachtige kleuren) als de Arthur Pass (ruig) waren zeer de moeite waard om te rijden.
  – Rijd van Queenstown naar Glenorchy, wat je ongeveer 45 minuten kost. Je ontsnapt uit het toch wel toeristische Queenstown via ”one of the most scenic drives of the world” naar het rustige plaatsje Glenorchy, in een prachtig uitgestrekte vallei tussen de besneeuwde bergen. Rijd een stukje verder richting het startpunt van de Routeburn track, waar de schoonheid van de natuur ons echt heeft overweldigd. Zeker een van mijn favoriete plekjes van Nieuw-Zeeland!

  Boeeh ik wil terug!

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   25 januari 2017 at 15:26

   Joehh thanks voor de aanvullingen! Ticketje boeken en maar weer gaan dan?

   • Beantwoord
    Juliette
    1 februari 2017 at 14:30

    Jaaaaa, ik ga mee!!

 • Beantwoord
  Marcella
  9 februari 2017 at 13:08

  Mount Cook, die hebben we overgeslagen. Jammer, want jouw foto’s zijn te gek! Ook van Wharariki Beach trouwens, ik hou wel van dat ruige. Stoer dat je meerdere bergen beklommen hebt. Toffe ervaring!

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   10 februari 2017 at 21:00

   Ohh de omgeving bij Mount Cook is echt schitterend! En Wharariki Beach hoort bij één van mijn meest favoriete plekken op aarde… Nouja eigenlijk hoort heel Nieuw-Zeeland daarbij ;) Maar als je beperkt de tijd heb, moet je helaas toch keuzes gaan maken. Ach, alles in NZ is dubbel en dwars de moeite waard.

  Laat een reactie achter