0

De Pinnacles Track in Nieuw-Zeeland: mijn ervaringen en tips

De Pinnacles Track in Nieuw-Zeeland kimopdewereld

Het is al meer dan een jaar geleden dat we in Nieuw-Zeeland waren. Dat land precies aan de andere kant van de wereld, voor veel mensen waarschijnlijk een vage plek ergens op de wereldkaart. Voor mij één van de meest mooie en speciale plekken op aarde.

Ik deed daar dingen die ik nooit gedacht had ooit te doen. Ik ben namelijk nogal een schijtluis, of eigenlijk heb ik te weinig vertrouwen in mijn eigen kunnen. Maar grenzen ging ik over in dit land, en dat heeft me veel moois gebracht. Nu weet ik namelijk dat ik veel meer kan dan ik eigenlijk denk.

Nooit had ik gedacht dat ik bergen zou beklimmen. Toch deed ik het. Nooit had ik gedacht dat ik uren – en urenlange wandelingen zou maken, en toch deed ik het. Het mooiste was dat ik er veel meer van genoot dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Dat wandelen in Nieuw-Zeeland, dat heeft me goed gedaan.

De Pinnacles Track in Nieuw-Zeeland: het was de eerste lange dagwandeling die we maakten. Hoewel het achteraf gezien misschien niet de moeilijkste hike was, had ik het er op dat moment toch wel zwaar mee. Maar ik had het tijdens elke wandeling loodzwaar, laten we eerlijk zijn. Ik liep ‘m toch, en (zoals aan het eind van elke wandeling bleek) leek het heel cliché toch maar mooi de moeite waard te zijn.

Ik vertel je hier meer over mijn ervaringen met de Pinnacles Track in Nieuw-Zeeland en geef je tips om er zelf het beste van te maken!

Lees ook: Waarom ook jij eens een berg moet beklimmen.

 

Mijn eigen Pinnacles verhaal

Onze eerste wandeling bracht ons naar de Pinnacles in Coromandel: een uitstulpsel van het Noordereiland, vlakbij de hoofdstad Auckland. We hadden gehoord van de Pinnacles Track, dwars door de bossen en bergachtige gebieden: een mooie eerste uitdaging!

De nacht hadden we doorgebracht op een enge, uitgestorven, pikdonkere parkeerplek, waar de kiwi’s me aanstaarden als ik naar het toilet ging. Ik houd mezelf voor dat het kiwi’s waren, ook al weet ik wel beter, maar dit idee is beter voor mijn gemoedstoestand. We reden in de ochtend door naar het startpunt van de track, waar ik godzijdank een schitterende wandelstok vond die ik de rest van de reis heb meegesjouwd, en begonnen te lopen. Door de bossen, door modderige paden en langs kleine riviertjes.

Tot we op een gegeven moment aankwamen bij een enorme eenpersoons hangbrug over een denderende rivier. Daar moest ik, met mijn angst voor water (geen grap), overheen. Lachen man. Nou, de toon was gezet. Dit soort grappige bruggetjes kwamen nog wel vaker voor.

De Pinnacles Track in Nieuw-Zeeland

Slibberige paadjes volgen, rivieren oversteken (met of zonder brug), rotsen beklimmen en maar doorgaan. Omhoog, omhoog, omhoog. De eerste drie uur waren ploeteren. Waarom deed ik dit ook alweer? Ik haat cardio.

Na zo’n drie uur kom je aan bij de Pinnacles Hut. Je kunt hier overnachten als je wilt. Zoals bij meer hiking-plekken in Nieuw-Zeeland zijn hier slaapplaatsen en is er ruimte om te koken, zolang je zelf je matje, slaapzak en pannen meeneemt. Voor ons was dit een mooi punt om een broodje en een energiereep te eten voordat we verderliepen.

Vanaf dit punt is het nog een uur naar de top van de Pinnacles. Geloof me, dat is iets wat je niet wilt missen als je al zo ver gekomen bent. Wij wisten op dit moment nog niet echt wat ons te wachten stond… Dus begonnen we na onze lunch weer te lopen. Dit keer beklommen we honderden traptreden totdat we een stuk hoger stonden dan waar we begonnen waren.

Tja, en toen? Toen stonden we aan de basis van de uiteindelijke Pinnacles. Ik had er nooit over nagedacht waarom het nou de Pinnacles Track heette, en dat is maar goed ook. Als ik wist waar ik zou uitkomen, was ik misschien wel nooit begonnen en dat zou zonde zijn geweest. Nou ja, Pinnacles… het was een soort enorme loodrechte rots (berg?) de lucht in.

We stonden een beetje te dralen aan de basis. Konden we dit beklimmen? We zagen een metalen ladder, maar verder niets. Het zag er nou niet bepaald stabiel uit en het waaide ook nogal hard. Ach, we waren er nou eenmaal, we konden net zo goed even verder kijken…

Dus beklommen we die metalen ladder. We beklommen supersteile en hoge rotsen die naast de afgrond lagen. Af en toe waren er wat metalen stangen in een rots gehamerd om houvast te bieden. Ik beklom ze maar, maar ik was wel constant bang dat ik van die piek afgeblazen zou worden, want die wind was niet mals. Toen ik er eigenlijk al wel weer klaar mee was, kwamen we ineens op een platform uit. Geen idee waar dat platform vandaan kwam en wie of wat het daar ooit heeft neergezet, maar het was er, en we hadden het eindpunt bereikt.

Pinnacles Track Coromandel

We keken uit over heel Coromandel. Over uitgestrekte bossen met daarachter de zee. De wind blies ons keihard om de oren, de adrenaline gierde nog door mijn lijf, maar wat was het mooi. Ik had die top gehaald en dat voelde goed. Dat smaakte naar meer. Nu alleen die afdaling nog…

Pinnacles Coromandel Nieuw-Zeeland
Kim op de wereld kimopdewereld Pinnacles track Coromandel Nieuw-Zeeland

Wat je moet weten…

Wij deden zo’n 7 a 8 uur over de gehele Pinnacles Track. Dit is zo’n 3 uur tot de hut en daarna nog een uur tot de top van de Pinnacles. Vergeet niet dat je erna ook nog naar beneden moet! Dit is zwaarder dan je denkt… O ja, wij namen redelijk wat kortere en langere pauzes en we (oké, ik) zijn geen snelle wandelaars dus het kan in kortere tijd.

Je kunt overnachten in de Pinnacles Hut. Dan verdeel je de wandeling over twee dagen. Het kan in principe ook prima in één dag, maar je kunt wel rustiger aan doen met een overnachting. Vergeet niet dat je dan waarschijnlijk wel met een grotere tas met spullen moet lopen, omdat je meer moet meenemen voor de overnachting.

Het laatste uur naar de top toe is best een steile en enge klim. Vooral als het erg hard waait, zoals het bij ons deed. Niet teveel nadenken, maar gewoon doen! Blijf wel goed uitkijken en doe voorzichtig. Laat je vooral niet opjagen door andere mensen die er ook lopen, zij vinden het heus niet erg even te moeten wachten terwijl jij heel bad-ass je angsten overwint.

Vergeet niet dat je eenmaal op de top ook weer naar beneden moet! Hoewel omhoog klimmen vaak zwaarder is voor je conditie, is naar beneden gaan slecht voor je voeten en knieën. Onderschat het dus niet.

Tips voor het lopen van de Pinnacles Track in Nieuw-Zeeland

– Draag stevige wandelschoenen met een goed profiel.
– Neem een wandelstok mee als je nog niet zo veel wandelervaring hebt.
– Doe verschillende lagen kleding aan: het kan koud zijn op de top!
– Je kunt de wandeling verdelen over twee dagen door een overnachting in te lasten, fijn als je bang bent dat je het niet haalt in één dag.
– Wel van plan de wandeling in een dag te doen? Begin vroeg! Het liefst rond 8 uur in de ochtend of nog eerder.
– Wil je overnachten in de Pinnacles Hut? Vergeet het niet vooruit te boeken, zeker in de zomermaanden kan het druk zijn.
– Als je in de Pinnacles Hut gaat overnachten: neem slaapspullen en kookspullen mee.
– En als je hier overnacht hebt, kun je ’s ochtends voor zonsopgang naar de Pinnacles top klimmen om op het platform te genieten van de zonsopkomst.
– Neem genoeg eten en drinken mee.
– Neem genoeg pauzes tussendoor om bij te komen en om te genieten van de omgeving.
– Slaap de nacht van tevoren op één van de campings op weg naar de Pinnacles toe, vanuit daar kun je vroeg beginnen aan de wandeling.
– Onthoud goed: veiligheid staat altijd voorop.
– Geniet van de omgeving en de wandeling!

Kim op de wereld kimopdewereld Pinnacles track Coromandel Nieuw-Zeeland

Bezoek hier de officiële Nieuw-Zeeland DOC website over deze wandeling.

En was het de moeite waard?

Absoluut! Hoewel ik de laatste klim doodeng vond en ik nog nooit zo iets had gedaan, was de hele wandeling de moeite waard. Tijdens de wandeling loop je constant in een prachtige omgeving en eenmaal op de top zijn de uitzichten de gehele wandeling meer dan waard. Ook denk ik dat het een goede dagwandeling is voor als je weinig wandel – en klimervaring hebt! Mocht je niet zeker zijn van je zaak, kun je namelijk ook lekker een nachtje in de Pinnacles Hut slapen om jezelf weer op te laden.

Als je zelf ooit de Pinnacles Track in Nieuw-Zeeland gewandeld hebt, hoor ik graag meer over jouw ervaringen! Meer tips zijn altijd welkom. En als je besluit deze wandeling tijdens je reis te gaan doen: geniet ervan! Hopelijk heb je wat aan mijn verhaal.

De Pinnacles track in Nieuw-Zeeland dagwandeling hiken

Lees ook: 5x doen in Nieuw-Zeeland: de Noordereiland editie.

 

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter