10

De Sigiriya rots beklimmen: ervaringen en tips

Sigiriya rots beklimmen

Voor de meeste mensen is het één van de hoogtepunten van een reis door Sri Lanka: de Sigiriya rots beklimmen. Dit is de rots die ook wel bekend staat als de Leeuwenrots, vanwege de doorgang halverwege die vroeger bewaakt werd door een enorm beeld van een leeuw. Nu zijn hier alleen de poten nog van over, maar die geven je een aardig idee van hoe groot het geheel vroeger wel niet geweest moet zijn.

De Sigiriya rots is een indrukwekkende rots die je al van veraf ziet opdoemen in het landschap. De klim is technisch niet moeilijk, maar kan wel zwaar zijn in de brandende zon. En wanneer je last hebt van hoogtevrees zal het ook geen pretje zijn. Wanneer je op de top aankomt, word je wel beloond met een prachtig uitzicht. De Sigiriya rots beklimmen is dus absoluut een aanrader! In dit artikel lees je wat meer over de rots en zal ik je wat tips geven voor de beklimming ervan.

Geschiedenis

Het verhaal gaat dat Mugalan de eigenlijke troonopvolger was van Sri Lanka. Maar zijn kleine broertje Kassapa zag dat niet zo zitten: hij wou koning worden! Kassapa heeft toen zijn vader vermoord door hem levend in een muur te metselen, waarna zijn broer Mugalan vluchtte naar India omdat hij bang was voor zijn broertje. Kassapa bouwde zijn paleis toen op de Leeuwenrots rond 477 na Christus, omdat dit strategisch gezien een goede plek was. Hij pleegde zelfmoord rond 495 na Christus toen er een oorlog uitbrak. De koning na hem verliet Sigiriya en vestigde zich in een andere stad. Het paleis op de Leeuwenrots kreeg toen een nieuwe functie als Boeddhistisch klooster. Deze functie behield het tot ongeveer de 14e eeuw.

Sigiriya rots beklimmen

Dit is niet het enige verhaal dat rondgaat over de geschiedenis van de Sigiriya rots en koning Kassapa. Wat er nou dus allemaal echt gebeurd is, zullen we waarschijnlijk nooit achterhalen. Maar interessante verhalen zijn het wel!

De Sigiriya rots beklimmen

Wanneer je het terrein oploopt, zul je eerst terechtkomen in de tuinen rondom de rots. Deze zijn erg groot en het is ook de moeite waard om hier even rond te kijken. Wanneer je richting de rots loopt, heb je vervolgens een prachtig uitzicht op de rots. Zeker even een fotomomentje dus.

Vervolgens ga je de Sigiriya rots beklimmen. Onze ervaring was dat de klim niet moeilijk is, maar wel vermoeiend kan zijn. Er zijn duidelijke traptreden en wanneer je die allemaal volgt, kom je uiteindelijk op de top terecht. Het zijn alleen veel traptreden, waardoor het uiteindelijk best uitputtend kan zijn om de rots op te gaan. Dit heeft ook te maken met de hitte natuurlijk, dus begin goed op tijd met de klim!

Trap naar top Leeuwenrots
De trap naar de top.

Wanneer je hoogtevrees hebt, zal de beklimming ook niet altijd een pretje zijn. Ergens halverwege de rots vind je namelijk fresco’s op de muur, maar om hier te komen moet je een redelijk steile wenteltrap op en hoewel de wenteltrap is afgesloten, kun je wel naar buiten en naar beneden kijken. Bij ons was het ook redelijk druk op dat stuk, omdat de rij vastloopt vanwege die fresco’s. Je staat dus wel een tijdje op de wenteltrap in dat geval.

Onderweg naar boven

Onderweg naar de top kom je wel een paar interessante dingen tegen, dus je hoeft de klim niet meteen in één keer te maken, maar kunt pauzes nemen om alles eens te bekijken. Komt goed uit, want tijdens die momenten kun je ook lekker weer op adem komen.

Allereerst zijn er de fresco’s die in een heel goede staat verkeren. Deze vind je na de wenteltrap. De fresco’s bevinden zich op een muur in de rots en beelden allemaal vrouwen uit.

Fresco's Sigiriya rots
Fresco’s.

Dan is er de spiegelwand. Dit is een muur die de koning heel erg glad heeft laten maken, zodat het net een spiegel was. Zo kon hij zichzelf eens goed bekijken wanneer hij daar langs liep.

Voordat je de klim naar de top afmaakt, kom je terecht bij de poten van de leeuw. Vroeger stond er waarschijnlijk een hele leeuw, die de doorgang naar het paleis bewaakte, maar nu zijn alleen de poten nog over. De poten alleen al zijn wel echt heel groot! Best indrukwekkend dus. Vanaf hier heb je ook al een redelijk mooi uitzicht op de omgeving. Maar wandel door naar de top en je zult nog meer beloond worden!

Praktische info en tips

Hier nog wat praktische informatie en tips op een rijtje. Lees ze eens goed door en misschien heb je er nog wat aan als je de klim gaat maken.

Praktisch
• De entree is vrij prijzig en kost je zo’n 30 dollar. Het kaartje wordt verschillende keren gecheckt, dus het is wel noodzakelijk er één te kopen.
• Beklim de rots vroeg in de ochtend of laat op de middag om zo de hitte te voorkomen.
• Draag goede schoenen en ga de rots niet op slippers beklimmen.
• De rots is geen heilige plek, dus je mag gewoon een korte broek dragen als je dat wilt.
• Neem voldoende water mee voor onderweg. Het kan ook geen kwaad om wat snacks mee te nemen. Onderweg naar boven is niets te koop.
• Ontbijt goed van tevoren als je ’s ochtends gaat, of neem een ontbijtje mee. Klimmen op een lege maag is niet fijn.

Ter plekke
• Maak bij binnenkomst foto’s van het aanzicht van de rots. Wij wilden wachten tot na de beklimming, maar na de afdaling kom je ergens anders uit, dus konden we weer een heel stuk teruglopen.
• Er is een toilet te vinden in de tuinen voor de rots, maar erna niet meer. Ga daar dus nog even heen als je moet.
• Het barst van de horzels op de rots. Overal hangen enorme nesten en geloof me; ook de horzels zijn echt heel erg groot. Tijdens de beklimming staan er borden dat je in geval van een horzelaanval stil moet blijven staan en geen geluid moet maken. Wanneer er veel horzels rondvliegen op te top bijvoorbeeld, ga dan ook niet gillen en wegrennen, want dan trek je ze aan. Doe dus vooral rustig!

Vervoer
• Vanuit Sigiriya zelf kun je makkelijk met bijvoorbeeld een tuktuk naar de rots toe. Wij kwamen vanuit Polonnaruwa en zijn ’s ochtends vroeg met de bus naar Sigiriya gegaan, en hebben vanaf daar een tuktuk genomen naar de rots. Dit was goed te doen.
• Vergeet niet voor als je met de tuktuk gaat: afdingen is de normaalste zaak van de wereld.

Andere bezienswaardigheden
• Geen zin om 30 dollar te betalen? Naast de Leeuwenrots ligt een andere rots die je gratis kunt beklimmen (een fooi wordt gewaardeerd). Vanaf deze rots heb je uitzicht op de Leeuwenrots, dus dat kan ook erg mooi zijn. Wij hebben dit zelf niet gedaan, maar hoorden wel van andere reizigers dat de Sigiriya rots leuker en mooier was om te beklimmen. Je kunt het natuurlijk ook allebei doen.
• Er is ook een museum op het terrein waar je met je kaartje in kunt. Deze bevindt zich vlakbij het hokje waar je de entreekaarten kunt kopen. Hier vind je meer achtergrondinformatie over de rots. Niet heel bijzonder, maar wel geinig om even doorheen te lopen.

Op Sigiriya, Sri Lanka
De moeite wordt beloond met een prachtig uitzicht!

Zelf vond ik de beklimming geen enorme uitdaging, maar het was wel leuk om te doen en je bent toch weer even actief bezig. Het uitzicht vanaf de top was zeker de moeite waard! Je ziet overal bergen en meren, echt heel mooi. Naar mijn idee niet voor niets één van de grootste attracties in Sri Lanka. Zeker heengaan wanneer je er in de buurt bent dus!

Heb jij de Leeuwenrots wel eens beklommen? Hoe heb jij het ervaren?

Pinterest tips beklimmen Sigiriya

Dit vind je vast ook leuk

10 Reacties

 • Beantwoord
  Sandra
  17 september 2015 at 11:26

  Wow, wat gaaf! Ik heb deze rots wel eens voorbij zien komen toen ik opzoek was naar informatie over Sri Lanka. Had wel het idee dat het gaaf kon zijn, maar nu ik dit heb gezien en gelezen weet ik het 100% zeker. Dat moet ik eens in mijn leven gaan doen! Thanks voor deze tip. :)

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   17 september 2015 at 22:40

   Ja moet je zeker een keer doen in je leven ;) Sri Lanka zelf is ook geweldig, echt een aanrader!

 • Beantwoord
  Eilish (artisticstateofmind)
  17 september 2015 at 16:43

  Wauw wat ontzettend gaaf!

 • Beantwoord
  Kirsten | Travelaar.nl
  18 september 2015 at 19:58

  Gaaf! Wij hebben ontzettend veel gezien en gedaan in Sri Lanka, maar ik heb er nog steeds een beetje spijt van dat we hier niet naartoe zijn gegaan. Achja, in ieder geval nog een goed excuus achter de hand voor een tweede bezoek! ;)

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   21 september 2015 at 12:02

   Ohh jammer dat jullie daar niet heen zijn gegaan zeg! Maar zo’n excuus voor een volgend bezoek is altijd fijn haha.

 • Beantwoord
  Sigrid | My Travel Secret
  27 september 2015 at 14:44

  Heel indrukwekkend, deze rots en idd misschien ook wel één van de hoogtepunten van onze reis destijds. Mooie foto’s! Zeker die van jou bovenop de rots.

 • Beantwoord
  Vincent
  28 september 2015 at 23:36

  Met een klein beetje conditie inderdaad makkelijk om naar de top te komen. En in het hoogseizoen is het vaak vrij druk (in mijn geval dan) en dan kun je dus niet eens goed doorlopen, haha.

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   30 september 2015 at 09:18

   Ja sommige stukken waren niet door te lopen inderdaad, stond je lekker op zo’n wenteltrap te wachten en in de afgrond te staren ;)

  Laat een reactie achter