4

Het Perahera festival in Sri Lanka: tips & tricks

Olifanten tijdens het Perahera festival in Sri Lanka

Eén keer in het jaar vindt er in Kandy een festival plaats vol met zangers, dansers en muzikanten. De grootste parade in heel Azië en één van de meeste bijzondere Boeddhistische tradities. Het draait allemaal om de heilige tand van Boeddha, die tijdens het tiendaagse Perahera festival in Sri Lanka geëerd wordt.

Dit jaar vond het festival plaats van 20 tot en met 30 augustus. Ik en mijn vriend waren in Sri Lanka en zouden hier 24 augustus weer vertrekken, wat betekende dat we nog wel de tijd hadden om de Perahera bij te wonen. Zo’n kans krijg je natuurlijk niet heel vaak, dus planden we de rest van de reis op zo’n manier dat we in Kandy konden zijn om een avondje parade mee te pakken. Hoewel we Kandy niets vonden, was het festival zeker wel de moeite waard.

Perahera in het kort

Het verhaal gaat dat de tand van Boeddha gered werd uit het vuur tijdens diens crematie. Vervolgens is deze tand Sri Lanka binnen gesmokkeld en jarenlang verstopt geweest in de haren van een prinses. Uiteindelijk kwam de tand terecht in Kandy, waar hij nu in de tempel bewaard wordt.

Het Perahera festival draait dus allemaal om de heilige tand van Boeddha. Het festival vindt plaats tijdens juli en/of augustus in Kandy, een grote plaats in Sri Lanka. De tand ligt daar normaal gesproken in een tempel, die gewoon te bezoeken is, maar wordt tijdens de tien dagen van het festival door de straten vervoerd op een olifant. Duizenden mensen kijken toe vanaf de kant. De parade duurt ongeveer twee uur en er komt van alles voorbij: traditionele dansers, muzikanten, acrobaten en tientallen olifanten gehuld in lampen en gekleurde kleden.

Eigen ervaringen

Het was echt heel bijzonder om hierbij aanwezig te mogen zijn. In eerste instantie was het nogal overweldigend, omdat het enorm druk is en je – als buitenlander – niet zo goed weet waar je moet gaan zitten of staan. Uiteindelijk hadden we een mooi plekje bemachtigd tussen de locals (je kunt ook stoelplaatsen kopen) en hebben we twee uur lang zitten wachten tot alles begon. Uiteindelijk vlogen die twee uur wachten zo voorbij!

Toen het donker begon te worden, begon dan ook het festival. Vanwege de vuurwerpers en de lichtjes die gebruikt worden, moet het ook wel donker zijn. Dat draagt bij aan de hele sfeer. We keken vervolgens onze ogen uit. Het begon allemaal met jongens die langzaam vooruit lopen en met zwepen in de lucht staan, waardoor je constant keiharde klappen hoort. Vervolgens komt er van alles langs: vuurwerpers, dansers, fluitspelers, drumspelers, acrobaten… en allemaal hebben ze hele mooie traditionele kleding aan.

Een zweepslager uit het Perahera festival in Sri Lanka
Eén van de jongens met zo’n zweep.

Aan de optocht doen ook tientallen olifanten mee. De olifanten zijn vaak van particulieren en worden vanuit heel Sri Lanka gehaald. Ze hebben vaak een mooi gekleurd kleed over zich heen en een soort masker op waar allemaal lichtjes op zitten. Hierdoor ziet het er heel bijzonder en magisch uit. Soms zit er iemand op de olifant. Eén van de olifanten, ik denk de grootste, draagt de heilige tand van Boeddha op zijn rug in een soort kist. Wanneer deze olifant langskomt, doet iedereen een soort gebedje, heel speciaal.

De hele optocht duurt zo’n twee uur en alles komt echt heel erg langzaam voorbij. Genoeg tijd dus om alles te bewonderen en foto’s te maken.

Het was een hele speciale en mooie ervaring. Wat ook erg bijzonder was, was dat iedereen die op de grond zat ook daadwerkelijk bleef zitten, waardoor iedereen altijd een goed zicht had. Alleen de mensen achteraan de rij ‘mochten’ gaan staan. Dit zie ik in Nederland nog niet zo snel gebeuren!

Het enige minpuntje wat ik kan bedenken, zijn de olifanten. Ik kan niet echt inschatten hoe de dieren behandeld worden. Overdag stonden ze verspreid opgesteld bij de tempels, sommigen in de brandende zon, maar anderen in de schaduw met een berg eten. Ik vraag me af of de olifanten hier allemaal wel zo’n zin in hebben. Tijdens de parade leek het dan weer net alsof ze het best naar hun zin hadden (voor zover je het kunt inschatten). Moeilijk dus!

Maar overall: een echte aanrader! Als je de kans hebt, moet je er absoluut heengaan.

Olifanten tijdens het Perahera festival in Sri Lanka
Tja, zielig, de olifanten? Deze had de eer de tand van Boeddha te dragen.

Tips & tricks

Voor ons was het in ieder geval een hele ervaring en zeker een aanrader om heen te gaan, mocht je eens iets bijzonders en niet alledaags mee willen maken. Hieronder wat tips & tricks om jouw ervaring zo aangenaam mogelijk te maken.

      Stoelen

–     Wanneer je niet zo goed lang op de grond kunt zitten, of er gewoon geen zin in hebt, koop een stoelplaats. Dan heb je een comfortabele en goede stoel langs het parcours waar vanuit je alles kunt volgen.
–     Speel hard to get. Stoelplekken zijn erg duur, maar je kunt makkelijk afdingen. Wij kregen constant plekken aangeboden en moesten eerst 5000 rupees per persoon betalen. Wanneer we ons omdraaiden en wegliepen, konden we ineens twee stoelen voor 5000 rupees krijgen.
–     Wanneer je stoelen vooraf gekocht hebt, hoef je niet heel lang van tevoren aanwezig te zijn (als je de massa door kunt komen in ieder geval). Wil je de stoelen ter plekke kopen, dan is het waarschijnlijk handig zo’n 2 uur van tevoren aanwezig te zijn.

      Op de stoep

–     Of doe zoals de locals en ga langs de kant van de weg zitten! Dit hebben wij gedaan en vind ik een absolute tip. Het is supergezellig, want je maakt al snel contact met al die nieuwsgierige mensen. Doen!
–     Kom op tijd! Wees er minstens twee uur van tevoren, want anders heb je geen goede plekken.
–     Wanneer je op de stoep zit, neem dan een kleedje mee om op te zitten. Je moet lang wachten en de stoep is niet heel schoon. Je kunt ook een stuk plastic kopen en dat op de grond uitspreiden, dat hebben wij gedaan.
–     Als je het tot je beschikking hebt op reis, kun je ook een kussentje meenemen. Je kan nogal een houten kont krijgen van die harde stoep.

      Algemeen

–     Neem voldoende eten en drinken mee. Of eet goed van tevoren. Je kunt wel eten kopen voordat het festival begint, maar dit zijn vaak kleine hapjes. Tijdens het festival is er niets meer te koop.
–     Neem iets mee om de tijd te doden. Als je niet goed bent in lang wachten, is het altijd fijn als je een boek kunt lezen bijvoorbeeld. Er is wel van alles te zien, dus wij hebben ons tijdens het wachten geen moment verveeld.
–     Vraag naar de beste plaatsen. Dit kun je het beste vragen aan een local, zij weten het vaak goed en willen je oprecht helpen.
–     Wij hebben ook mensen zien toekijken vanuit restaurants op een hogere verdieping, of vanaf een balkon. Ook wel leuk als je het voor elkaar kunt krijgen om zo’n balkon op te komen. Van bovenaf ziet het er allemaal vast nog specialer uit!

Familie naast ons tijdens het Perahera festival in Sri Lanka
Het wachten was trouwens best leuk met deze familie naast ons!

Op deze site staat alle praktische informatie die je nodig hebt. Tot nu toe staat er nog niets voor 2016 op, maar het is vast een handige site wanneer je erover denkt het festival te gaan bezoeken!

Heb jij ervaringen met het Perahera festival in Sri Lanka? Of lijkt het je leuk om er eens heen te gaan?

Pinterest Perahera Festival tips

Dit vind je vast ook leuk

4 Reacties

 • Beantwoord
  Naomi in Wonderland
  12 september 2015 at 08:22

  Wat een leuk artikel en een origineel festival! Inderdaad, ivm die olifanten, ik weet wel dat het in hun cultuur zit, maar het lijkt me toch niet echt aangenaam voor die dieren om in zo’n drukte mee te staan en “paraderen”

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   13 september 2015 at 11:33

   Dankje Naomi! Ja het zit daar inderdaad in de cultuur en ze geloven ook dat olifanten geluk brengen (als je er 3x onderdoor loopt en dat soort dingen), maar wat de dieren er zelf nou van vinden, zullen we helaas nooit weten. Laten we maar hopen dat ze zo goed mogelijk behandeld worden in ieder geval!

 • Beantwoord
  Mellisa - Grenzeloosreizen
  14 september 2015 at 09:36

  Ik raak steeds enthousiaster over Sri Lanka, lijkt me echt wel heel leuk om heen te gaan! En wat betreft de oli’s, we vinden het vaak als westerling gelijk zielig, maar that’s part of their culture.

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   14 september 2015 at 09:55

   Ja, doen! Het is echt een heel mooi en veelzijdig land, en nu nog relatief rustig. Het hoort inderdaad bij de cultuur, maar of het dan goed is, dat vind ik moeilijk te beoordelen. Nu valt dit gelukkig nog mee in vergelijking met andere ‘dierenattracties’ in de wereld.

  Laat een reactie achter