3

Hoe duur is Sri Lanka: wat wij uitgaven in 3 weken tijd

Hoe duur is Sri Lanka

Het is al bijna twee jaar geleden dat mijn vriend en ik besloten om te gaan backpacken door Sri Lanka, maar nog steeds kijk ik regelmatig in ons fotoboek en denk ik terug aan die tijd. Sri Lanka is namelijk echt een prachtig land. Ik zal het keer op keer zeggen: je hebt er alles. Van schitterende stranden, tot cultuur en safari’s… je hoeft je niet te vervelen. Het fijne is, is dat de kosten in Sri Lanka ook vrij laag liggen. Hoe duur is Sri Lanka dan?

Om je een beetje een idee te geven van de kosten in Sri Lanka – voor het vervoer, eten, slaapplekken en excursies – heb ik voor je op een rijtje gezet hoeveel wij kwijt waren per persoon. Wij zijn er drie weken geweest en hebben ‘medium’ low-budget gereisd: we hebben wel op ons geld gelet, maar zoeken niet persé in alles het allergoedkoopste. Daarnaast doen we alles waar we op dat moment zin in hebben.

Vliegticket

We boeken altijd graag de goedkoopste vluchten. Het maakt ons niet bijster veel uit als er rare vluchttijden zijn, als de overstappen lang duren of als we met een aparte maatschappij moeten vliegen. We hebben er simpelweg het geld niet voor over om een ‘optimaal’ ticket te kopen, waarbij al deze zaken perfect zijn. Zo komt het dus regelmatig voor dat we lange overstaptijden hebben of dat we heel vroeg vertrekken bijvoorbeeld.

Bij het boeken van een ticket naar Sri Lanka was dit niet heel anders. De goedkoopste tickets hadden op de heen – en terugweg twee overstappen: één in Dubai en één op de Malediven. De beide overstaptijden op de Malediven waren langer dan 10 uur. Vinden wij niet erg, wij vermaken ons wel.

De prijs voor een retourticket kwam neer op €540 per persoon.

Verblijf

De eerste nacht in Colombo boekten we thuis al, verder boekten we onze slaapplaatsen steeds vlak voordat we naar die plaats toegingen. We gingen steeds voor een privékamer voor twee personen, met eigen badkamer, maar wel het liefst zo budget mogelijk. Tijdens het boeken, kijken we altijd vooral naar reviews van andere reizigers om te kijken of het wat is.

Onze laatste nacht in Sri Lanka besloten we eens lekker gek te doen en in een relatief duur hotel te gaan zitten met een infinity pool.

In totaal hebben we 20 betaalde overnachtingen gehad, waarbij we per persoon €293 betaalden. Dit komt neer op een gemiddelde van €14,65 per persoon per nacht. Als ik dat laatste dure hotel weglaat, dan betaalden we gemiddeld €12,15 per persoon per nacht.

Eten

Het eten in Sri Lanka is echt goedkoop. Goedkoop en lekker. Voor een complete avondmaaltijd betaal je meestal echt niet meer dan 5 euro en dan heb je meer dan genoeg. Bij ons zat het ontbijt vaak inbegrepen bij de prijs van de slaapplaats. Ook voor de lunch ben je niet meer dan een paar euro per dag kwijt.

Als je voor het eten en drinken €10 per persoon per dag rekent, dan is het waarschijnlijk al meer dan genoeg!

Eten Sri Lanka ontbijt

Vervoer

Je kunt ervoor kiezen een privéchauffeur in te huren tijdens jouw verblijf in Sri Lanka. Dit gebeurt regelmatig en heeft redelijk wat voordelen: het is namelijk niet heel duur en je komt er overal mee, op eigen houtje. Wij kozen ervoor in Sri Lanka te reizen met het openbaar vervoer.

Dat betekent dat je in de praktijk in veel overvolle bussen zit en regelmatig moet overstappen. Ook de tuktuk is een fijn vervoersmiddel en kan zelfs voor een schappelijke prijs redelijke afstanden overbruggen. Daarnaast vind je in Sri Lanka een paar van de mooiste treinritten ter wereld, bijvoorbeeld van Haputale naar Ella en van Ella naar Kandy.

Urenlang in een zwetende bus zitten, kan al voor een paar euro per persoon. Wij hebben in totaal vijf keer langere afstanden gereisd met de bus. Dit heeft ons niet meer dan €10 per persoon gekost. We hebben twee keer gereisd met de trein, wat ons zeker niet meer dan €10 per persoon heeft gekost. We hebben twee keer een langere tuktuk-rit gemaakt en vaker wat kortere ritjes gedaan, verder hebben we bij aankomst een taxi genomen naar Colombo. Voor die extra’s zijn we ongeveer nog €20 per persoon kwijt geweest.

Voor het vervoer in Sri Lanka zelf hebben we dus zo’n €40 per persoon betaald.

Vervoer in Sri Lanka

Excursies

Er is genoeg te doen in Sri Lanka en aangezien we zoveel mogelijk van een land willen zien – als we er dan toch zijn – kijken we vaak niet naar wat het kost. Zo zijn we op safari geweest, hebben we walvissen gespot en zijn we naar de Horton Plains geweest.

Wat de precieze kosten van alle excursies waren weet ik niet meer. Het kan ook nogal variëren per aanbieder, zo kan een tochtje walvissen spotten in Mirissa je tussen de 10 en 40 euro per persoon kosten. Wij betaalden hier bijvoorbeeld €25 per persoon voor: hiervoor kregen we een goede tour die meer dan de halve dag duurde, waarbij de lunch inbegrepen was. Ook de kosten van een safari kunnen nogal verschillen, maar reken op ongeveer €50 per persoon voor iets meer dan een halve dag. Het bezoeken van de oude stad Polonnaruwa kostte ons al €30 per persoon, net zoals een bezoek aan de Leeuwenrots. Uiteindelijk ben je waarschijnlijk het meest kwijt aan deze tripjes!

Foto's van Sri Lanka, Sigiriya leeuwenrots

Hoe duur is Sri Lanka nou?

Alles bij elkaar, inclusief vliegticket en dat laatste dure hotel, betaalden wij €1340 per persoon. Haal je het vliegticket eraf, dan kwamen we uit op zo’n €800 per persoon voor een verblijf van drie weken (22 dagen).

Kosten uitgesplitst per persoon:
– Vliegticket: €540
– Vervoer: €40
– Overnachtingen: €293
– Eten en drinken: €220
– Excursies en uitjes: ongeveer €200
– Overig (inclusief souvenirs): ongeveer €50

Wij kwamen hiermee uit op een dagbudget van €36,35 per persoon (exclusief vliegticket).

Let wel op

Wij zijn in 2015 in Sri Lanka geweest, dat is alweer een tijdje geleden. Ik merk dat het een steeds populairdere vakantiebestemming wordt, en ik denk dat de prijzen zich daaraan aanpassen. Bedenk dus dat Sri Lanka momenteel wel iets duurder zal zijn dan toen wij het land bezochten!Wil je meer te weten komen over Sri Lanka? Kijk dan hier eens rond!

Dit vind je vast ook leuk

3 Reacties

 • Beantwoord
  Sofie
  1 juni 2017 at 10:15

  Wow Sti Lanka staat zeker op mijn verlanglijstje om gezien te hebben!! Die vliegtickets zien er helemaal niet zo duur uit! Misschien volgende zomer dat ik er eens geraak :)

 • Beantwoord
  Linda | travellersoftheworld
  21 juni 2017 at 21:03

  Sri Lanka lijkt me prachtig en jullie budget valt me echt heel erg mee! Ik hoop dat als wij er ooit komen dat het dan nog steeds goed betaalbaar is, want het lijkt me zo mooi

 • Laat een reactie achter