8

Kawah Ijen beklimmen: tips & tricks

Kawah Ijen beklimmen, Java Indonesië

Op mijn social media zie ik dat het een steeds populairder land wordt om naartoe te reizen: Indonesië. En terecht, want het is er zo mooi en veelzijdig. Er is voor iedereen wel wat te doen en iedereen zal zich er wel kunnen vermaken. Eind 2013 mocht ik zelf naar Indonesië en ik heb Java, Bali en Lombok verkend. Eén van de gaafste dingen die ik gedaan heb, was de Kawah Ijen beklimmen, een vulkaan op Java.

Kawah Ijen is bijzonder. Een vulkaan met een krater, en in die krater ligt een meer. Ik zou alleen niet aanraden daar eens lekker te gaan zwemmen na de hike naar boven, want het meer is heel erg zuur en brandt zo het vlees van je botten af. Dus daarbij alvast de eerste tip. Graag gedaan.

Waarom Kawah Ijen zo bijzonder is

De vulkaan ligt in het oosten van Java en is om verschillende redenen bijzonder en absoluut de (pijn en) moeite waard om te bezoeken. In een krater van de vulkaan ligt dus een heel zuur meer, dat er wel enorm mooi en buitenaards uitziet. Schoonheid is dus nogal bedrieglijk in dit geval, want zet één stap in het meer en je voet brandt eraf.

Zuur meer Kawah Ijen
Schitterend, maar dodelijk.

Reden twee dat de vulkaan bijzonder is, is dat er heel veel sulfer te halen valt. Dit goedje wordt voor van alles en nog wat gebruikt (Wikipedia is je vriend). Elke ochtend zijn er mannen die de twee uur durende hike omhoog maken (op slippertjes) naar de vulkaan met twee lege mandjes op hun rug. Vervolgens dalen zij af in de krater (maak je geen zorgen, een andere dan die met het zure meer) en gaan sulfer halen. De vaak magere mannen vullen de manden met in totaal zo’n 60 tot 90 kilo (!!) aan sulfer, klimmen de krater weer uit en brengen het naar de voet van de vulkaan. Dit doen ze twee keer per dag. WOW. Ik was hier serieus zo door verbaasd! Ik bedoel, de klim is zwaar en ik kan me niet voorstellen dit te doen met 60 kilo op mijn rug. Holy shit. Om dan nog maar te zwijgen over de effecten van sulfer op je gezondheid (waar de mannen weinig last van lijken te hebben door de lichamelijke beweging). Oké, ik ga hier maar eens een artikel aan wijden voordat dit uit de hand loopt…

Kawah Ijen beklimmen, Java Indonesië
Deze man loopt dus twee keer per dag met minstens 60 kilo op en neer.

De laatste reden dat de vulkaan Ijen zo speciaal is, is omdat er in de krater waar het sulfer vandaan wordt gehaald blauw vuur te zien is. Dit blauwe vuur ontstaat door een reactie van de lucht met het sulfer en de hoge temperaturen. Het is een fenomeen dat niet zo vaak voorkomt en het blauwe vuur ziet er nogal buitenaards uit, zeker in combinatie met de rest van de omgeving.

Blauw vuur Kawah Ijen
Het blauwe vuur.

Kawah Ijen beklimmen

Je kunt de vulkaan ’s ochtends vroeg gaan beklimmen, maar het nadeel hiervan is, is dat het blauwe vuur alleen in het donker te zien is. Als je dit echt graag wilt zien (wat ik wel kan aanraden) dan zul je de vulkaan dus midden in de nacht op moeten. De klim naar boven duurt ongeveer twee uur en is lichamelijk gezien vrij zwaar. Het is erg steil, je komt langs afgronden en de steile grond is bedekt met ministeentjes waardoor je constant weer half naar beneden glijdt. Zelf kan ik daarnaast ook echt totaal niet tegen hoogtes, beetje jammer, dus zelf krijg ik nogal last van mijn ademhaling en lichaam. Je zit uiteindelijk toch op bijna 2800 meter.

Eenmaal boven kun je even bijkomen en kun je ervoor kiezen af te dalen in de krater waar het blauwe vuur zich bevindt. Dit wordt afgeraden, maar voor zover ik weet doet bijna iedereen het wel. Naar beneden gaan in deze krater vond ik doodeng, want er is geen duidelijk pad en je moet echt klimmen en klauteren, en dat allemaal in het donker. Geen wonder dat ze het afraden. De klim terug naar boven is vooral vermoeiend. Eenmaal weer boven kun je waarschijnlijk van de zonsopkomst genieten. Echt nagenieten na al dat harde werk!

Kawah Ijen beklimmen
De afdaling in de krater is verboden. Hah, deed het lekker toch. Rebels.

Als laatste moet je de vulkaan weer af. Dit is niet erg vermoeiend, maar wel enorm slecht voor je benen en knieën. Nogmaals: het is behoorlijk steil! Uiteindelijk moet je een soort ritme vinden in je afdaling waarbij je niet te langzaam gaat (want dan belast je je knieën heel veel), maar waarbij je ook niet te snel gaat (want dan crash je waarschijnlijk de rest van de weg naar beneden).

O ja, als side note wil ik nog even zeggen dat ik de laatste tijd steeds meer foto’s zie van mensen die een soort gasmasker op moeten als ze afdalen in de krater, vanwege de gevaarlijke gassen. Zelf hoefde ik dit niet, maar houd er rekening mee dat je dus met zo’n ding op loopt. Ik denk dat het afhankelijk is van de periode waarin je gaat.

Kawah Ijen beklimmen: tips & tricks

Ik wil heel graag nog heel veel vertellen over de mannen die dit enorm zware werk doen van het sulfer halen. Het schijnt één van de meest zware beroepen ter wereld te zijn, fysiek gezien. Maar dit verhaal wordt dan te lang en gaat dan alle kanten op, dus die hebben jullie nog een keer van me te goed. Hierbij wel nog een lijst aan tips & tricks voor het beklimmen van de Kawah Ijen.

Praktische tips
–   Ga ’s nachts! Als je ongeveer rond 1 uur gaat, heb je genoeg tijd om af te dalen in de krater en het blauwe vuur te zien en om voor zonsopgang weer boven te zijn.
–   Nogal obvious, maar trek goede schoenen aan. Het is een behoorlijk zware klim.
–   Neem genoeg water en eten mee, je bent wel even bezig!
–   Trek lagen kleding aan. Midden in de nacht is het koud, maar je kunt het best warm krijgen van de klim.
–   Je kunt iets meenemen om je mond te bedekken tegen de sulfer, voor het geval je niet zo’n gasmasker krijgt.
–   Zorg ervoor dat je een gids hebt. Die weet de weg en de gevaren en kan op je letten.
–   Zorg voor een zaklamp of hoofdlamp voor tijdens het lopen, dan val je niet zomaar in een ravijn.

Looptips
–   Dit vond ik erg helpen tijdens de afdaling de krater: loop achter één van de werkers aan en observeer hoe zij lopen en waar ze hun voeten neerzetten.
–   Ga niet alleen de krater in en uit, maar zorg dat je met één of meerdere mensen bent, zodat jullie elkaar een handje kunnen helpen. Als je alleen bent, kun je gewoon met vreemden mee gaan, vinden ze vast niet erg.
–   Als je de vulkaan weer af gaat: loop niet te snel, maar ook niet te langzaam. Het is sowieso slecht voor je knieën, maar probeer ze niet al te veel te verpesten.

Overige tips
–   Neem iets mee voor de mannen die er werken, vinden ze leuk. Denk aan koekjes of sigaretten (ja, ze roken haha, hoe ironisch).
–   Neem de tijd! Je kunt beter rustig aan doen dan gaan haasten, daar word je alleen maar moe van en ga je fouten van maken.
–   Als het kan, bedenk dan in welke periode je gaat. Toen ik er was (november) was het relatief rustig en had je veel ruimte en tijd. Ik hoorde van anderen dat het in het hoogseizoen heel erg druk is en het bijna zwart ziet van de mensen.

Last but not least
–   Ga geen baantjes trekken in het meer.

Landschap Kawah Ijen
Het landschap is bijna buitenaards…

Zelf heb ik deze trip vanuit Banyuwangi gemaakt, een plaatsje helemaal in het oosten van Java. Ga je vanuit hier en zoek je een leuke, aardige en betrouwbare gids? Ga dan naar het enige hostel in de stad (vies, met kakkerlakken) en vraag naar een man genaamd Free. Ja echt, dat is z’n naam, love it. Ze weten wel wie je bedoelt. Deze man is echt fantastisch. Hij helpt je goed, vraagt normale prijzen, is heel erg betrokken, weet veel, je kan zelfs in zijn huis slapen als je wilt. Uiteraard kun je ook via één of ander bureau de trip boeken.

Indonesië
Dit is Free. Geweldige gozer.

Kawah Ijen dus. Een uniek stuk natuur. Een zware klim. Bijzonder mijnwerkers. Echt een must-do wanneer je in Indonesië bent!

Heb jij Kawah Ijen wel eens beklommen? En hoe heb je dit ervaren? Of zou je het wel eens willen doen?

Pinterest Kawah Ijen tips en tricks

Dit vind je vast ook leuk

8 Reacties

 • Beantwoord
  Mellisa - Grenzeloosreizen
  20 oktober 2015 at 15:31

  Super cool dit Kim! Echter respect ook voor die kerels. Lijkt me wel naar om 1 uur ’s nachts die vulkaan op te moeten, dan moet je overdag gaan bijtukken?!

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   23 oktober 2015 at 09:22

   Ja of ervoor een paar uurtjes slapen! Wij gingen dezelfde ochtend meteen door naar het volgende avontuur haha, best vermoeiend, maar sowieso de moeite waard. Moe zijn ben ik allang weer vergeten ;)

 • Beantwoord
  Sigrid | My Travel Secret
  20 oktober 2015 at 20:53

  Dit wil ik ook eens doen. Heb van verschillende mensen gehoord da ze dit nog gaver vonden dan de Bromo, dus lijkt me zeker de moeite waard. Handige tips ook!

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   23 oktober 2015 at 09:23

   Ja ik vond het zelf inderdaad ook gaver dan Bromo! Dus zeker de moeite waard :)

 • Beantwoord
  Marcella
  24 oktober 2015 at 20:02

  Wat een gaaaaf avontuur zeg!

 • Beantwoord
  Gijs Straver
  1 oktober 2016 at 03:22

  Wij hadden de pech wind tegen te hebben tijdens de afdaling. Dit betekent dat je op een gegeven moment moet kiezen tussen buiten adem raken of een diepe teug zwavel inademen (door het masker heen!). Hierdoor krijg je je nu flink benauwd in het masker. Ik raad dan ook aan om goed in te schatten of de zwavelwalm richting de afdaling waait én of het benauwde gevoel je niet in paniek laat schieten (zoals bij mijn vriendin). Verder wel een hele mooie plek! Maar bij twijfel: van bovenaf kan je het meer en de omgeving ook goed zien :)

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   9 december 2016 at 20:49

   Klinkt heftig! Ik kan me zeker voorstellen dat die zwavel inademen geen pretje is… Heb er een keer een docu over gezien, waarbij de gebruikte televisiecamera’s helemaal kapot gingen door al die zwavelrook. Kan nooit goed voor je longen zijn. Toen ik er was, was er geen sprake van maskers, maar inderdaad een goede tip om rekening mee te houden voor mensen die hier nog heen willen.

  Laat een reactie achter