7

Milford Sound of Doubtful Sound: kiezen tussen twee grootheden

Doubtful Sound cruise overnight Real Journeys

Nieuw-Zeeland is een land dat je keer op keer zal verrassen. Waar je kijkt naar de omgeving en bijna niet kunt geloven dat de natuur echt zo fantastisch kan zijn. Bijna elk soort landschap dat je kunt bedenken, is wel te vinden in Nieuw-Zeeland. Denk je bij indrukwekkende fjorden aan Noorwegen? Think again: in het zuidwesten van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland zijn ze ook te vinden… en hoe! Echt een omgeving die je moet bezoeken als je eenmaal in dat verre land bent. Maar dan ben je daar en dan sta je ineens voor een groot dilemma, want je blijkt meerdere opties te hebben, je blijkt meerdere ‘Sounds’ te kunnen bezoeken. Dus waar kies je dan voor: Milford Sound of Doubtful Sound?

Even ter informatie: zelf heb ik alleen Doubtful Sound bezocht, voor die optie spreek ik dan ook uit eigen ervaring. De foto’s zijn ook allemaal van Doubtful Sound! Over Milford Sound heb ik vooral veel gelezen, maar ook veel gehoord. Wij hebben door alle info uiteindelijk een keuze gemaakt voor Doubtful Sound en ik hoop dat ik je met de informatie uit dit artikel (plus mijn ervaringen hierin) kan helpen ook een keuze te maken!

Doubtful Sound

Milford Sound is de meest populaire optie van de twee

Dat Milford Sound het meest bezochte fjordenlandschap van Nieuw-Zeeland is, heeft zo zijn redenen. Check hier waarom een bezoek aan Milford Sound een goede keuze is:

Milford Sound is beter bereikbaar
Je kunt met eigen vervoer naar Milford Sound rijden en vanaf daar zelf een tour regelen met een boot. Vanaf Queenstown is het 2 uur rijden naar het plaatsje Te Anau en vanaf Te Anau is het nog eens 2 uur rijden om Milford Sound te bereiken. Eenmaal daar kun je zo een boot op!

De weg naar Milford Sound toe is schitterend, maar ook riskant
Je kunt Milford Sound dus goed zelf bereiken, maar let wel op: de weg ernaar toe is vrij riskant. Er gebeuren relatief veel ongelukken en er is veel autopech. Maar durf je het aan, dan word je wel beloond, want overal langs de weg kun je stoppen om van het prachtige uitzicht te genieten. Je kunt zelfs kiezen voor een langere tussenstop om een stukje van de Routeburn Track te lopen naar Key Summit. Als je op tijd vertrekt heb je daarna nog genoeg tijd om van de fjorden te genieten.

De fjorden van Milford Sound zijn dramatischer
Het schijnt zo te zijn dat het landschap van Milford Sound net iets spectaculairder is dan het landschap van Doubtful Sound, doordat de fjorden groter en steiler zijn. Als je puur voor de foto’s gaat, kan dat je keuze misschien beïnvloeden.

Je kunt op de dag zelf beslissen of je Milford Sound gaat bezoeken
Doordat Milford Sound zo goed bereikbaar is, kun je op de dag zelf beslissen om ernaar toe te gaan. Stel je voor dat het de hele week al slecht weer is, maar dan opeens is daar die ene mooie dag waarop je gehoopt had: snel je biezen pakken en gaan! Het is gewoon mogelijk.

Tip: Neem een vroege of late tour als je op eigen houtje gaat. Rond de middag komen alle tourbussen aan en dan zal het extra druk zijn!

Milford Sound is ideaal voor als je weinig tijd hebt
Milford Sound is relatief klein en daardoor kost het je niet zo veel tijd om er met een boot doorheen te gaan. Ongeveer elke tour duurt zo’n twee uur. Mocht je dus beperkt de tijd hebben in Nieuw-Zeeland maar toch de fjorden willen zien, dan past dit waarschijnlijk goed in jouw tijdsplanning.

Doubtful Sound is een stil en mysterieus wereldwonder

Hoewel Milford Sound dus de beter bezochte en meer populaire Sound is, zijn er genoeg redenen te bedenken waarom je juist een bezoek aan Doubtful Sound zou moeten brengen. Negeer deze Sound niet!

Ook de weg naar Doubtful Sound toe is speciaal
Hoewel je Doubtful Sound niet op eigen houtje kunt bereiken, is de weg ernaar toe nog steeds heel speciaal. Om er te komen zal je een tour moeten boeken, want met je auto gaat het je nooit lukken. Eerst moet je een uur lang het enorme Manapouri Lake over, waarna je een busrit maakt door een landschap waar bijna geen mens woont. Die reis op zich is al de moeite waard.

Doubtful Sound New Zealand

Doubtful Sound is enorm groot
Milford Sound heeft misschien de meer dramatische fjorden, maar Doubtful Sound zal je perplex doen staan door de grootte. Het is ongeveer 3 keer zo lang en 10 keer zo groot! Daardoor is alles wel meer uitgespreid, maar als je de tijd neemt om het te ontdekken dan doet het vast niet onder voor Milford Sound.

Ook niet erg: Doubtful Sound bezoeken als het regent! Door de regen zijn er ineens allemaal watervallen en heeft het gebied iets magisch. Laat je dus niet tegenhouden door slecht weer.

Tours door Doubtful Sound zijn veel vrijer
Een boottocht die je door Milford Sound maakt, zal een tocht zijn die vast ligt. De route is altijd hetzelfde, met welke maatschappij je ook gaat. Bij een tocht door Doubtful Sound is dit veel vrijer en kan de kapitein altijd andere routes nemen. Je kunt andere Sounds ingaan en vaak beland je ook nog wel even op de Tasman Sea.

Voorbeeld uit eigen ervaring: Onze overnachting vond in een andere Sound plaats dan Doubtful Sound, ernaast gelegen. Dat was op dat moment de beste en meest rustige plek om te overnachten en… er was NIEMAND.

Je zult bijna niemand tegenkomen in Doubtful Sound
In tegenstelling tot in Milford Sound zal je bij Doubtful Sound amper andere boten tegenkomen. Dit is vooral omdat er gewoonweg veel en veel minder toeristen naar Doubtful Sound toekomen, waardoor je dus het rijk voor jou (en de andere mensen op de boot) alleen hebt. En als er wel andere boten zijn, dan is Doubtful Sound zo groot, dat de kans klein is dat je die andere boten tegen komt.

Een overnachting in Doubtful Sound zal je nooit vergeten
Als je dan besluit om naar Doubtful Sound te gaan, dan kan ik je sterk aanraden een overnachting op een boot te boeken. Het kost je wat meer, maar je krijgt er ook heel veel voor terug. Sowieso een bed, een warme douche en eten, maar ook vooral veel meer tijd en rust om zoveel mogelijk te kunnen zien. Het is echt heerlijk om vroeg uit bed te komen en op het dek van de boot te staan, bijna alleen, om te genieten van de ochtendrust en alle dieren die je om je heen hoort. Een ervaring die je niet snel zal vergeten!

Doubtful Sound Real Journeys New Zealand

Milford Sound of Doubtful Sound: de voordelen en de nadelen op een rij

Om alles wat meer overzichtelijk voor je neer te zetten, vind je hieronder een tabel met (naar mijn mening) alle voordelen en nadelen van beide Sounds. Wie weet maakt het je keuze ietwat gemakkelijker.

 Milford SoundDoubtful Sound
Voordelen+ Je kan er zelf naartoe gaan (of helemaal met een tour)
+ Je kan op de dag zelf beslissen of je gaat
+ Ideaal voor als je weinig tijd hebt
+ Het landschap is meer dramatisch
+ Goed te doen in weinig tijd
+ Minder toeristen en minder/geen andere boten
+ Mooie route ernaar toe
+ Meer vrijheid tijdens de tour (de kapitein kan de route veranderen)
+ Geen andere boten voor en achter je
+ Minder dramatisch, maar wel enorm groot
+ Je gaat de Tasman Sea op
+ Ook prachtig tijdens regenval
Nadelen- Er gebeuren veel ongelukken op de weg naar Milford Sound toe
- Het is er heel erg toeristisch (neem vroege of late tours!)
- Je kunt er maar relatief kort zijn (zo'n 2 uur)
- De hele tour staat vast, geen ruimte om uit te wijken
- Je moet van tevoren boeken
- Je moet sowieso met een tour gaan
- Minder dramatische omgeving als Milford Sound
- Het kost je meer tijd (en geld)Kun je al een keuze maken?

Als je echt niet kunt kiezen – en je hebt genoeg tijd en geld – dan kun je natuurlijk allebei de Sounds bezoeken. Dan hoef je niets te missen en kun je het ook nog eens goed met elkaar vergelijken! Beide Sounds zijn heel anders van elkaar, ze doen dan ook niet voor elkaar onder en de één is niet persé beter of mooier dan de ander. Als het kan: bezoek ze allebei!

Verder hoop ik dat je door dit artikel wat meer duidelijkheid hebt gekregen en je nu een keuze kunt maken die bij je past. Wat je ook kiest, het zal hoe dan ook een bijzondere ervaring worden.

Heb jij Milford Sound of Doubtful Sound wel eens bezocht? Wat vond jij? En welke Sound zou jij bezoeken als je mocht kiezen?

Eerder schreef ik al over Doubtful Sound in dit artikel over de 5 gaafste dingen om te doen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.

Milford Sound of Doubtful Sound, welke is de beste keuze tijdens jouw reis door Nieuw-Zeeland?

Dit vind je vast ook leuk

7 Reacties

 • Beantwoord
  Annemarie
  2 februari 2017 at 09:00

  Mooi hè, de Doubtful Sound! Wij waren er afgelopen juli, in de Nieuw-Zeelandse winter. Door sneeuwval was de weg naar de Milford Sound afgesloten, maar de Doubtful Sound was gelukkig nog wel bereikbaar. De Sound zelf is echt prachtig, maar de reis ernaar toe is ook al super.

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   2 februari 2017 at 13:16

   Ohh lijkt me ook prachtig in de winter, dan is het vast nog mysterieuzer dan toen wij er in de lente waren. Een mooi stuk natuur, en de reis is inderdaad al de helft van de pret :)

 • Beantwoord
  Marcella
  9 februari 2017 at 16:12

  Wij deden Milford Sound, en we kwamen geen andere mensen tegen, en onze boot was helemaal niet vol. Valt dus mee ;-) Maar goed, als we iets hadden geschoven, dan hadden we ook wel tijd voor Doubtful kunnen maken. Maar dat is achteraf ;-)

  • Beantwoord
   Marcella
   9 februari 2017 at 16:12

   Geen andere boten bedoel ik!

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   10 februari 2017 at 20:56

   Dan had je wel geluk denk ik! Heb veel gehoord over dat Milford zo druk was. Maar goed, ik kan het ook niet echt uit persoonlijke ervaring vergelijken helaas. Het zal hoe dan ook zeker heel mooi geweest zijn!

 • Beantwoord
  Sheila
  19 februari 2017 at 09:34

  Ik heb ook Milford Sounds bezocht. Schitterend, alleen de weg daar naar toe al. Zo onveilig vind ik het trouwens niet. Maar wat was het mooi (net zoals de rest van het land). Daarom gaan we volgend jaar weer voor een paar maanden. Kan niet wachten.

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   24 februari 2017 at 19:55

   Misschien valt het wel mee ja met de weg, hoop het ooit nog eens te ontdekken ;) Maar vet dat je er weer heen gaat, snap dat je niet kunt wachten!

  Laat een reactie achter