14

3x de mooiste zonsopkomsten en zonsondergangen in Indonesië

De zon die opkomt en de zon die weer ondergaat, het blijft iets bijzonders. Ook al gebeurt er altijd hetzelfde, het ziet er nooit hetzelfde uit. Vanuit mijn raam op 12 hoog is elke zonsondergang anders: andere kleuren, andere vormen… Als het vanaf één plek al zo verschillend kan zijn, dan kun je vast wel bedenken hoeveel verschillende soorten zonsopkomsten en zonsondergangen er zijn op alle mooie plekken in de wereld.

Nu ben ik op reis best een aantal keer heel erg vroeg opgestaan om de mooiste zonsopkomsten te kunnen aanschouwen. Op het moment van opstaan was ik daar niet altijd even blij mee: “Pff, waarom doe ik dit. Alweer zo’n zonsopkomst bekijken. Altijd hetzelfde.” Maar als ik eenmaal op de plaats van bestemming was, dan bleek het altijd de moeite waard te zijn (en nooit hetzelfde!). Zo heb ik heel wat bijzondere uitzichten bewonderd. Een paar van de mooiste zonsopkomsten en zonsondergangen waren in Indonesië. Die heb ik voor je op een rijtje gezet, inclusief eigen foto’s. Onbewerkte foto’s gemaakt met een simpele compactcamera, echt waar.

Solo, Java

Wouw, wat heb ik hier een prachtige zonsopkomst gezien! Ik was met een vriendin een paar nachten bij haar gastgezin in Solo. De vrouw des huizes en haar vriendinnen wilden graag foto’s gaan nemen van deze zonsopkomst. Nou, dan moet je wel mee natuurlijk. Het leek even niets te worden, maar bleek uiteindelijk spectaculair te zijn. Een meer met de mooiste weerspiegelingen, een bootje, bergen en de zon op de achtergrond… Ook de foto bovenaan dit bericht is er gemaakt.

Prachtige zonsopkomst in Solo, Java, Indonesië

Gunung Bromo, Java

Als je in Indonesië bent, hoort het er ook bij om heel vroeg op te staan om naar Bromo te gaan, de vulkaan. Vanaf een berg in de buurt, kun je dan de zonsopkomst aanschouwen. De zon komt helaas niet op achter Bromo zelf, maar aan de andere kant. Het licht schijnt hierdoor wel erg mooi op de vulkaan! Zeker de moeite waard om vroeg voor uit je nest te komen.

Zonsopkomst Bromo vulkaan, Java, Indonesië

Senggigi beach, Lombok

Stel je eens voor: voeten in het zand, lekker briesje, maiskolf erbij… en dan genieten maar van de zon die ondergaat achter de zee en zo schitterende kleuren achterlaat. Meer woorden heeft dit niet nodig denk ik.

Zonsondergang Senggigi beach, Lombok, Indonesië

Hoewel ik op het moment zelf soms echt even geen zin heb om op te staan voor alweer een zonsopkomst, heb ik geleerd dat het bijna altijd de moeite waard is. Zonsondergangen hoef je vaak wat minder moeite voor te doen. Zorg voor een mooi plekje met een goed uitzicht en genieten maar!

Waar heb jij de mooiste zonsopkomst of zonsondergang gezien?

Dit vind je vast ook leuk

14 Reacties

 • Beantwoord
  Tim
  21 juli 2015 at 19:05

  Nice, maar de zonsopkomst bij Angkor Wat mag er ook zijn ;-)!

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   21 juli 2015 at 20:12

   Ja die mag er ook zeker zijn! Alleen die past helaas niet in het Indonesië-rijtje thuis haha.

 • Beantwoord
  Marcella
  21 juli 2015 at 19:47

  Wat een prachtige plaatjes zeg! Ik vond de tweede te gek, maar toen de foto van de vulkaan kwam, ben ik direct geswitched. Wauwww! Ik zag in Canada een prachtige zonsondergang op Vancouver Island, kijk maar https://instagram.com/p/31k6lCABVJ/?taken-by=marcellamolenaar

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   21 juli 2015 at 20:16

   Ja mooi he! Soms echt niet te geloven hoe mooi de natuur kan zijn. Die zonsondergang in Canada ziet er ook zeker niet verkeerd uit ;)

 • Beantwoord
  Sandra
  21 juli 2015 at 20:21

  Haha wat leuk! Je volgt mij misschien nog niet zo lang, maar ik ben echt gék op zonsopgangen en zonsondergangen. Ik vind denk ik de zonsondergang in Lacanau het meest mooie… Kijk maar: https://instagram.com/p/3MpomRwZ8e/

 • Beantwoord
  Simone | Paper Travels
  22 juli 2015 at 22:45

  Ik denk dat ik de mooiste zonsopkomst heb gezien op de Kelimutu vulkaan.. Op Flores… Past goed in het Indonesie rijtje dus… ;)

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   22 juli 2015 at 23:11

   Haha past zeker goed in het Indonesië rijtje! Flores wil ik ook zeker nog eens heen :)

 • Beantwoord
  Anita - Reisvlinder.nl
  22 juli 2015 at 22:55

  Erg mooi, vooral die foto van de Bromo. Ik ben daar helaas niet geweest toen ik op Java was. Wij zijn wel voor dag en dauw opgestaan voor de zonsopgang bij de Borobudur, maar toen was het helaas heel mistig. Ben sowieso meer van de zonsondergangen (want: niet zo’n ochtendmens) Ik heb toevallig pas op m’n blog mijn mooiste zonsondergangen op een rijtje gezet. Het blijft een mooi natuurverschijnsel.

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   22 juli 2015 at 23:14

   Ohh jammer dat je er niet geweest bent. Wel een goed excuus om nog eens terug te gaan toch ;) Bij de zonsopkomst bij de Borobudur was het bij mij helaas ook vrij mistig… Haha ik herken het, ben ook niet zo’n ochtendmens… Maar als ik eenmaal opgestaan ben gaat het op zich wel. Zonsondergangen zijn gelukkig ook de moeite waard! Dan heb je als niet-ochtendmens gelukkig ook nog wat.

 • Beantwoord
  Lizette
  24 juli 2015 at 08:43

  Wauw, die bij de Bromo is schitterend! Ik herken het wel, dat vroege opstaan “waar ben ik mee bezig” en dan vervolgens verbluft worden door de schoonheid van de eerste zonnestralen. Toch altijd wel de moeite waard. Die op Lombok heb ik ook gezien. Maar toen rolde ik net een barretje uit richting mijn bed :)

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   25 juli 2015 at 09:41

   Ja het blijft hoe dan ook mooi, of je nou een barretje uit komt rollen of niet ;)

 • Beantwoord
  Mariska
  27 juli 2015 at 12:44

  Prachtig plaatjes!

  De mooiste, pfoe dat is moeilijk kiezen zeg. Ik denk die keer dat ik op safari was in Kenia met de Kilimanjaro op de achtergrond.
  Maar vaak genoeg zie ik ook in Nederland super mooie zonsopkomst voorbij komen, maar meestal zit ik dan ik de auto onderweg naar werk :)

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   27 juli 2015 at 18:37

   Dankje! Oohh een zonsopkomst/ondergang met de Kilimanjaro op de achtergrond klinkt goed. Maar in Nederland kan ik er ook zeker van genieten! Ik woon op de 12e verdieping en zie vanaf daar de mooiste zonsondergangen voorbij komen :)

  Laat een reactie achter