6

Op safari in Sri Lanka: Yala West of Yala East?

Kaketoe op safari in Sri Lanka

Sri Lanka is in feite één groot natuurpark: overal zie je wel exotische planten en bomen, gekleurde vogels en andere vreemde dieren. Wij hebben tot twee keer toe, tijdens doodnormale busreizen, olifanten in een weiland langs de weg gezien. Tja, dit is niet eens zo gek daar! Maar voor ons Hollanders is het natuurlijk hartstikke bijzonder. In Sri Lanka zijn zo’n 14 grote nationale parken en reservaten te vinden, maar in totaal zijn er ongeveer 100. Een deel daarvan is niet toegankelijk voor bezoekers, maar gelukkig voor ons reizigers een deel ook wel.

Met zoveel parken op een relatief klein oppervlakte, kan het moeilijk zijn om een park te kiezen waar je heen wilt gaan. Hoe weet je, wanneer je op safari in Sri Lanka gaat, welk park je moet kiezen? Wat is nou het beste park om heen te gaan? Nu valt voor elk park natuurlijk wel wat te zeggen, maar het ligt er helemaal aan waarnaar je op zoek bent.

Eén van de meest populaire parken is zonder twijfel Yala National Park (Yala West). Wijzelf zijn echter naar het voormalige Yala East gegaan, dat nu beter bekend staat als Kumana National Park. In dit artikel zal ik uitleggen waarom wij ervoor hebben gekozen naar Yala East te gaan en waarom dit – voor ons – een goede keuze bleek te zijn. Uiteraard zal ik de voordelen en nadelen van beide parken voor je op een rijtje zetten. Misschien wordt zelf een keuze maken dan net iets makkelijker.

Krokodil in Kumana in Sri Lanka

Yala West – Yala National Park

Dit is dus eigenlijk het nummer 1 nationale park van Sri Lanka. Niet geheel onterecht, want er zijn echt enorm veel diersoorten te vinden. Denk aan olifanten, buffels, flamingo’s en de lippenbeer (ja echt, superschattig!). Ook heb je hier de meeste kans om een zeldzaam luipaard te spotten. En dat is nou net zo’n voordeel dat een best groot nadeel met zich meebrengt. Doordat Yala bekend staat als het park om luipaarden te spotten, is het er vaak enorm druk. Hierdoor kan het – naar wij gehoord hebben – een beetje lijken alsof je door een dierentuin rijdt. En wanneer er ergens een luipaard gespot is, brengen alle chauffeurs elkaar op de hoogte, waardoor er binnen no-time een file aan jeeps staat die allemaal dat ene luipaard proberen te zien.

Yala East – Kumana National Park

Toen we in Arugam Bay waren, een kustplaatsje in het oosten van Sri Lanka, hoorden wij her en der al verhalen over het grote Yala park. Druk, een dierentuin, alleen maar op luipaarden jagen… Dit vonden wij nou niet bepaald als een droomsafari klinken. Onze host vanuit het hostel vertelde ons vervolgens over Kumana, waar het veel rustiger zou moeten zijn dan in Yala, en waar bijna dezelfde diersoorten te vinden zijn. De keuze was snel gemaakt: wij gingen naar Kumana National Park. Dit grenst aan het populaire Yala en de parken worden van elkaar gescheiden door een grote rivier. In Kumana zijn erg veel vogelsoorten te vinden, maar ook olifanten, buffels en krokodillen. Deze dieren hebben we allemaal kunnen zien. Daarnaast hebben we nog meer gezien, waaronder herten, wilde zwijnen, een soort mangoest, waterbuffels… Veel in ieder geval! Ook zijn er luipaarden te vinden, al is het in mindere mate dan in Yala. Wijzelf zagen een stel luipaarden in de verte.

Buffel op safari in Sri Lanka
Mooie uitzichten Kumana National Park in Sri Lanka

Groot voordeel van dit park: het is er echt rustig (we hebben misschien drie andere jeeps gezien) en de dieren worden absoluut niet opgejaagd. Wat mij betreft was dit voor ons dus zeker de beste optie om heen te gaan.

De voordelen en nadelen op een rijtje

Hier kun je nog eens rustig de voordelen en nadelen van elk park bekijken.

 Yala National ParkKumana National Park
Voordelen+ Veel diersoorten
+ Hogere dichtheid qua dieren
+ Grootste kans op luipaarden
+ Vlaktes (dus veel zicht)
+ Rustig park
+ Veel diersoorten te spotten
+ Ook hier zijn luipaarden
+ Geen dierentuingevoel
+ Mooie landschappen
Nadelen- Meest drukke park
- Kan als een dierentuin voelen
- Dieren/luipaarden worden opgejaagd
- Chauffeurs bellen elkaar en iedereen
verzamelt op dezelfde plek
- Minder diersoorten dan in Yala
- Lagere dichtheid qua dieren
- Veel bebossing (dus minder zicht)
Deze voordelen en nadelen heb ik opgesteld aan de hand van eigen ervaringen, dingen die andere mensen mij verteld hebben en punten die ik gelezen heb. Laat het me weten als jouw ervaringen anders zijn!

Tot slot…

Uiteindelijk zul je, welk park je ook kiest, een fantastische ervaring opdoen. Een safari kan moeilijk niet leuk zijn en het is hoe dan ook fantastisch om enkele diersoorten in het wild te kunnen zien. Om toch de juiste keuze te maken, moet je jezelf eerst eens afvragen wat je precies verwacht. Wil je zoveel mogelijk dieren zien en maakt het niet uit op welke manier dat gaat? Dan is Yala misschien de beste optie. Wil je (misschien wat minder) dieren zien in een wat rustigere omgeving? Dan kun je waarschijnlijk beter voor Kumana gaan.

Vogel op safari in Sri Lanka

Naast Yala en Kumana zijn er natuurlijk nog vele andere parken te vinden voor een safari in Sri Lanka. Ook in één van deze parken zul je vast een geweldige tijd beleven. Als je gek bent op olifanten, dan is Minneriya National Park waarschijnlijk het park voor jou. Verdiep je dus eens in de verschillende parken voordat je een beslissing neemt en kijk wat het beste aansluit bij jouw reis en jouw wensen!

Ben jij ooit op safari naar één van deze parken geweest? Of een ander park? Wat waren jouw ervaringen?

Pinterest Yala East of Yala West

Dit vind je vast ook leuk

6 Reacties

 • Beantwoord
  Naomi in Wonderland
  3 september 2015 at 12:02

  Het Yala Park denk ik, zou ik al meteen links laten liggen omdat ik las dat enkele dieren worden opgejaagd. Ik ben een grote dierenliefhebber en dat vind ik gewoon altijd heel erg jammer. Maar wat een uitgebreide post! Heel erg fijn om te lezen, erg duidelijk. Meer hoeft dit niet te zijn! En eerlijk? Ik wist niet eens dat er überhaupt safaris waren in Sri Lanka dus ik heb weer iets bijgeleerd!

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   4 september 2015 at 09:37

   Dankjewel! Ja, dat was ook één van de redenen dat we niet voor Yala kozen maar voor Kumana. En je hebt dus nog vet veel andere parken, volop safarimogelijkheden dus ;)

 • Beantwoord
  Jessica
  4 september 2015 at 07:02

  Wat een handig overzicht! Als ik het zo lees hebben jullie een goede keuze gemaakt :) En jullie hebben toch nog luipaarden gezien! :) Ik ben zelf ooit een jaguar in het wild tegengekomen (in Suriname) en ook al was dat ook van een afstandje, dat voelde toch best speciaal!

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   4 september 2015 at 09:39

   Voor ons was dit wel echt een goede keuze! Haha ach die luipaarden waren echt heel erg ver weg, maar we hebben in ieder geval gezien dat ze er waren ;) En het voelt inderdaad best special om zo’n dier tegen te komen dan!

 • Beantwoord
  Sigrid | My Travel Secret
  9 september 2015 at 19:51

  Ik was 6 jaar geleden in Yala NP. Vond het echt geweldig!! Veel wildlife, incl luipaarden. Toen was het nog niet super druk en werden de dieren zeker niet opgejaagd. De afgelopen jaren hoorde ik steeds meer negatieve verhalen…zo jammer :-( Als ik terug ga is Kumana zeker een optie. Zeker omdat ik terug wil voor het oosten van het land. Interessante post!

  • Beantwoord
   Kim op de wereld
   10 september 2015 at 09:17

   Ohh dan is het denk ik in die tijd dus meer uitgegroeid tot een soort dierentuin dat een safaripark. Wel jammer zeg, als ik het zo hoor was het toen veel leuker. Volgens mij wordt Sri Lanka over het algemeen beter bezocht, dus het zal wel met meer parken gaan gebeuren ben ik bang.

  Laat een reactie achter